2. Öğretim Diploması İle 1. Öğretim Diploması Arasında Fark Var Mı? Üniversite sınavına girecek adaylar birçok konuda araştırma yapmaya başladılar. Geleceklerini etkileyen en önemli sınavlardan bir tanesi olan üniversite sınavlarına girmeye hazırlanırken, okuyacakları fakülte kadar okudukları bölümün birinci veya ikinci bölüm mü olduğu üzerinde duruyorlar. Birçok öğrenci 2. Öğretim Diploması İle 1. Öğretim Diploması Arasında Fark Var Mı? İşe Alımlarda İkinci Öğretimle Alınan Diploma Fark Ediyor Mu? sorularına yanıt arıyorlar. İşte yanıtları…
Birinci Öğretim Nedir?

Örgün öğretim, öğrencilerin diliyle birinci öğretim üniversitelerde gündüz vakti verilen eğitimi kapsamaktadır. Bazı üniversitelerde örgün öğretim öğrencilerinin ders saatleri akşam vakti de olabilmektedir. Bunun için herhangi bir saat sınırlaması olmamakla birlikte birinci öğretim öğrencilerinin dersleri genel olarak 09.00-16.00 arasında yer almaktadır.
İkinci Öğretim Nedir?
İkinci öğretim ise derslerin birinci öğretime nispeten daha geç saatlerde işlenmesindir. İkinci öğretim öğrencilerinin dersleri genellikle 17.00-22.00 arasında yapılmaktadır.
Üniversite tercihi yapacak öğrenciler genellikle birinci öğretime odaklanmakta. Haliyle bu durumda aynı üniversitenin ikinci öğretim bölümü daha düşük puanla kapatmaktadır. Gelin hep birlikte birinci öğretim ve ikinci öğretim farklarına bir göz atalım;
Birinci Öğretim ve İkinci Öğretim Arasındaki Farklar Nelerdir?

1- Ders Saatlerinin Farklı Oluşu
Birinci öğretim öğrencilerinin dersleri genellikle 09.00’da başlar. Son dersleriyse en geç 16.00’da biter. Bu saatler üniversiteler arası farklılık göstermekle birlikte genel olarak bu şekildedir.
İkinci öğretim öğrencilerinin dersleriyse genellikle 17.00’de başlar. Son dersleriyse en geç 22.00’da biter. Ek olarak YÖK tarafından belirlenen yönetmelikte ikinci öğretim öğrencilerinin hafta sonları da ders görebileceği yazmaktadır. Nadiren de olsa hocaların inisiyatifine bağlı olarak ikinci öğretim öğrencileri hafta sonları da ders yapabilir.
2- Harç Ücretleri
Birinci ve ikinci öğretim öğrencileri arasındaki saat farkından sonra en önemli fark ödenen harç ücretleridir.
Birinci öğretim öğrencileri bölümlerinin normal yılı boyunca herhangi bir harç ücreti ödemezler. Ancak okulunu uzatan öğrenciler uzattıkları dönem kadar birinci öğretim öğrencileri için belirlenen harç ücretini ödeme yükümlülükleri vardır.
Üniversite Diploma Puanı KPSS Atamalarında Önemli Mi?
İkinci öğretim öğrencileriyse hem güz hem de bahar döneminde harç ücreti öderler. Güncel üniversite harç ücretlerini buradan öğrenebilirsiniz.
3- Eğitim Farkı
Birinci ve ikinci öğretim öğrencilerinin ders saati ve harç ücreti dışında bir farkı yoktur. Hatta bazı öğrenciler gündüz vakti part-time çalışmak istedikleri için bilinçli olarak ikinci öğretimi tercih etmektedir.
1 ve 2. öğretim öğrencilerinin gördüğü dersler aynıdır. Hatta hocaları da aynıdır. Eğitimsel olarak yorumlaya yaparsak ikinci öğretim öğrencileri “üvey evlat muamelesi görmez.” Her iki öğretimin öğrencilerine de istisnalar haricinde aynı öğretim görevlileri girer.
4- Kampüsteki Haklardan Yararlanma
İkinci öğretim öğrencileri de birinci öğretim öğrencileriyle aynı dersliklerde eğitim görmektedir. Bununla ilgili bir ayrımcılık yok.
5- Yemek
İkinci öğretim programlarının bulunduğu fakültelerde “eğitimde eşitlik” ilkesi gereğince öğrencilere ders saatlerine uygun bir saat aralığında yemek verilmektedir.
2. Öğretim Diploması İle 1. Öğretim Diploması Arasında Fark Var Mı?

İkinci öğretim öğrencileri mezun olduklarında diplomalarında “ikinci öğretim mezunu” tarzı herhangi bir ibare yer almıyor. Örgün öğretim diplomaları neyse ikinci öğretim öğrencilerinin diplomaları da aynı şekilde verilmekte. Bundan dolayı iş başvurularında da herhangi bir ayrım gözetilmiyor. Çünkü iş veren sadece sizin diplomanızla ilgileniyor. Diplomanızda da sadece mezun olduğunuz bölüm yazdığı için bu konuda endişeleneceğiniz bir durum yok.