Dinimiz İslam’ın en önemli yardımlaşma şekillerinden bir tanesi olan durumu olan insanların fakir insanlara verecekleri Fitre’nin bu yıl ne kadar olacağı belirlendi. 2022 Fitre Ne Kadar? 2022 Fitre Kaç Para Oldu? Fitre Kimlere Verilir? sorularının cevabı içeriğimizde.
2022 Fitre Ne Kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2022 yılı fitre miktarını belirledi. Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 lira olduğuna karar verildi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca alınan karar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) TL olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.”
Fitre Kimlere Verilir?
Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı durumu iyi olmayan müslümanlara kişilere verilir. Fitre sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.
Fitre Kimlere Verilmez?
Müslümanlığın en önemli görevlerinden olan ve garibanları gözetme yollarından bir tanesi olan Fitre, aynı Zekât’ta olduğu gibi kimse zekâtını, fitresini ve fidyesini kendi anası, babası, dede ve nineleri, çocukları, torunları ve onların çocuklarına vermez. Ayrıca eşler de birbirlerine zekat, fitre ve fidye veremez.
Fitrenin Verilmeyeceği Kişiler:
Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
Eşine,
Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.
Fitre Ne Zaman Verilir?

Müslüman bir kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Muhammed (Sav), köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini belirtmiştir.
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap görülmüştür.
Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir.
Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine ortak olunmasını sağlamaktır.
Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de vermem mümkün. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmaması kıstası gözetilmelidir.