Özellikle de ilk kez namaz kılmaya başlayacak kişiler bu konuda yoğun bir araştırma yapıyor. Akşam namazı rekat sayısı, kılınışı ve daha fazlası hakkında merak ettiğiniz tüm detayları hazırladık Eğer siz de akşam namazı kılınışı hakkında en doğru bilgiye ulaşmak istiyorsanız hemen içeriğimizin devamını incelemeniz yeterli olacaktır. İşte, akşam namazı rekat sayısı ve kılınışı hakkında tüm detaylar sizlerle….
Akşam Namazı Kaç Rekattır?
Akşam namazı kılınışı hakkında detayları vermeden önce rekat sayısı hakkında bilgi vermek gerekiyor. Akşam namazı rekat sayısı toplamda 5’tir. 2 rekat sünnet 3 rekat farzdan oluşmaktadır. Bu rekat sayısı tüm mezheplerde aynıdır. Peki, akşam namazı nasıl kılınır? Farz ve sünnet akşam namazı kılınışı nasıl? İşte, merak edilenler…
Akşam Namazı Nasıl Kılınır?
Akşam namazı kılınışı oldukça basittir. Eğer akşam namazı kılıyorsanız şu adımları takip ederek en doğu şekilde kılmaya başlayabilirsiniz;
- Akşam namazına başlarken öncelikle Kamet getirilerek direk niyet edilir.
- Niyet sırasında ‘’Niyet ettim, Allah rızası için 3 rekât farz olan akşam namazını kılmaya’’ denir.
- Niyet ettikten hemen sonra ise Allah-u Ekber denilerek tekbir getirilir. Erkekler tekbir getirirken iki elinin parmak uçlarını kulaklarına götürürken kadınlar ise ellerini göğüs üzerinde birleştirir.
- Ardından eller göğüs hizasına getirilerek Sübhaneke duası niyaz edilir.
- Ardından eüzü besmele çekilere Fatiha suresi okunur. Fatiha suresini okuduktan hemen sonra ise bilinen üç farklı sure okunabilir.
- Ardından ise yeniden tekbir getirilerek Rukü edilir. Rukü sırasında üç defa Subhane Rabbiyel Azim denir.
- Rükudan sonra doğrulurken ise yine üç defa Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd denir. Sonra yeniden tekbir getirilip secdeye varılır.
- Secde ederken ise üç defa Subhane Rabbiyel Ala denir. Bunu dedikten sonra tekrardan tekbir getirilir ve doğrularak oturulur.
- Secdeye üç kez vardıktan sonra ise ikinci rekatı kılmak üzere ayağa kalkılır.
- İkinci rekat sırasında yine aynı şekilde devam edilerek 3 rekat farz ve 2 rekat sünnet tamamlanır. Sünnetin ikinci rekatını kılarken ise doğrularak oturulur. Ardından tekbir getirilir ve sırayla
- Bu şekilde üç farz ve iki sünnet kılındıktan sonra, ikinci sünnetin son safhasında; Ettehıyyatü, Salli ve Barik duaları, Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları niyaz edilir. Önce sağa daha sonra ise sola selam verilir. Selam sırasında ise Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah tekrar edilir.
Akşam namazı kılınışı kısaca bu şekildedir. Namazın sonunda selam verdikten sonra dilek, istek ve tövbe için kişi istediğine göre dua edebilir. Bu sırada Kuran ayetleri ve sureleri okunabilirken kişi kendi gönlünden geldiği şekilde de dua etmeyi tercih edebilir.
Akşam Namazı Saat Kaça Kadar Kılınır?
Akşam namazı hakkında sıkça merak edilen bir diğer soru ise kazasının kaça kadar olduğudur. Özellikle de akşam namazı saatlerinde çalışan kişiler saat kaça kadar akşam namazı kılabileceğini merak ediyor. Bu noktada rivayetlere bakıldığında akşam namazı güneşin batışıyla başlıyor. Güneşin batışının sonuna kadar kılınabilir. Bu konu hakkında Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle demiştir;
- “Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur” (Tirmizî, Salât, 2; 282)
Akşam namazı nasıl kılınır, kaç rekattır ve ne zamana kadar kılınır gibi sorularınızın yanıtlarını aktardık. Akşam namazı için yer verdiğimiz bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.