Hamilelik yaşayan kadınların Google’da arattığı soruların başında Çoğul Gebelik Nedir? Çoğul Gebelik Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli? Hangi Yaştaki Kadınlar Çoğul Gebelik yaşar gibi soruların tüm cevaplarını sizler için hazırladık. Öncelikle Çoğul Gebelik Nedir? sorusunu bir yanıtlayalım.
Çoğul Gebelik Nedir?
Çoğul Gebelik, bebek sayısının iki yada daha fazla olması durumudur. Çoğul gebelik ikiz çocuklara gebe kadınlarda daha çok görülür. Hamileliğinin ilerleyen aşamalarında Çoğul Gebelik durumu yaşayan anne adayları Çoğul Gebelik ile alakaları oldukça merak ediyorlar. Özellikle 35 yaş üzeri kadınlarda görülen Çoğul Gebelik, Tekil Gebeliği göre daha riskli bir hamileliktir. Çoğul gebelikler her anne adayında, 1000 gebeliğin 3’ünde gerçekleşir. Ancak son zamanlarda artan tüp bebek uygulamaları ile birlikte Çoğul Gebelik yaşama olasılığı artmıştır.
Çoğul Gebelik Olasılığını Artıran Bazı Faktörler
Çoğul gebelik yaşama ihtimali çok çocuk sahibi olan annelerde ve 35 yaş üzerindeki kadınlarda daha çok rastlanmakla birlikte diyebiliriz ki 35 yaşından sonra hamile kalmak sizlerin çoğul Gebelik yaşama ihtimalinizin yüksek olması demektir. Kadınların fiziksel görüntüsü de çoğul gebeliği tetikleyen durumlardan bir tanesi. Kilolu ve uzun boylu kadınlarda çoğul gebelik daha sık görülür.
Eğer gebe kalan kadının kendisi çift yumurta ikizi ise çoğul gebelik yaşama ihtimali tekil gebelik yaşama ihtimalinden 2 kat daha fazladır. Çocuk sahibi olmak isteyenler eğer doğal yoldan olamıyor ve tedavi ile hamile kalıyorsa çoğul gebelik yaşama ihtimali daha çok. Ancak 2010 yılında Türkiye’de yürürlüğe giren yeni kanun ile özel durumlar haricinde rahme birden fazla embriyo yerleştirilmesi yasaklanmıştır. Buda tüp bebek ile çoğul gebelik yaşama ihtimalini azaltmıştır.
Çoğul Gebelik ile Tekil Gebelik Arasındaki Farklılıklar
- Çoğul Gebelik yaşayan kadınların karınları, Tekel Gebelik yaşayanlara göre daha büyük görülür.
- Çoğul Gebelik yaşayan anne adayları Tekil Gebelik yaşayanlara göre daha fazla kilo alılar ancak bu kilo alma sebebi başka durumlarda olabilir.
- Kusma ve bulantı çoğul gebeliklerde daha sık görülür.
- Mesaneye uygulanan baskı yüzünden çoğul gebeliklerde daha çok idrara çıkma isteği oluşur.
- Rahim boyutu tekil gebelikler yaşayanlara nazaran daha büyüktür.
- Halsizlik ve yorgunluk, tekil gebelik yaşayan kişilere göre daha yoğun yaşanır.
- B-HCG değeri çoğul gebeliklerde daha yüksek çıkabilir. Ancak bu değerin yüksek çıkması kesinlikle sadece çoğul gebelik yaşadığı için olduğu anlamına gelmez.
- Çoğul gebeliği en kesin şekilde tespit etme yolu ultrasondur. 6. haftadan sonra doktor kontrolünde yapılacak olan ultrason görüntülemesin de, bebeklerin sayısı net bir şekilde görülür.

İlgili İçerikler;
Çoğul Gebelik Riskleri Nelerdir?
Tekil Gebelik yaşayan annelerde çoğul gebeliğe göre daha riskli olduğunu söylemekte fayda var. Doğum, normal bir gebelikte 37 ile 42 hafta arasında gerçekleşirken, ikiz gebeliklerin %60’ında ve üçüz gebeliklerin %90’ında 37. haftadan önce gerçekleşir.
Çoğul gebelik yaşayanların çocuklarının kusurlu doğma ihtimalleri daha yüksek olup çoğul gebelik yaşayan annelerin en korktuğu durumlarda bir tanesidir kusurlu bebek doğumu.
Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) çoğul gebelikler yaşayan kadınlarda daha sıklıkla görülmekle birlikte bu diyabet şekli, bebeklerde solunum sıkıntıları gibi bazı rahatsızlıklara neden olur.
Plasenta yüzeyinin ve rahmin tekil gebeliklere göre daha büyük olmasından dolayı doğum sürecinde ve doğum sonrasında kanama miktarı daha fazladır.
Yukarıda belirttiğimiz risklerden dolayı Çoğul Gebelik yaşayan kadınların mutlaka sürekli doktor kontrolü yapmaları gerekmektedir.