Birçok vatandaşın merak ettiği soruların başında yer alan Devlet İmplantı Karşılıyor Mu? 2022 SGK Desteği Nasıl Alınır? gibi soruları bu içeriğimizde yanıtlıyoruz. Devlet implantı karşılıyor ancak belli başlı şartları var. İşte detaylar…
Devlet İmplantı Karşılıyor Mu?

SGK sağlık giderlerinin karşılandığı sigorta kapsamındaki hastaların diş tedavisini karşılayabiliyor. Ancak diş tedavisinin sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılması gerekmektedir. Tedavi sürecinde resmi sağlık kurumları olarak devlet üniversitelerine bağlı hastane, diş hekimliği fakülteleri hastaların başvurabileceği yerlerdir.
Diş Teli Fiyatlarını Öğrenmek İçin Tıklayın 2022!
SGK ancak belli şartlar söz konusu olduğunda implant ücretlerini karşılayabiliyor. Bu şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartlara bakmadan önce SGK’nin hangi diş tedavilerini karşılamayacağına bir göz atalım.
SGK Hangi Diş tedavilerini Karşılamaz?
SGK, Türkiye vatandaşlarının sağlık açısından yapılması gereken tüm zorunlu tedavilerini karşılamaktadır. Lüks statüsüne girmeyen her tedavi SGK tarafından üstlenilecektir. 2010 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği usul ve esaslarına göre SGK belli kapsamlarda diş tedavilerini karşılamayacaktır;

Diş tedavisi olurken altın, platin, paladyum ve platin, irrudyum ve platin, iropal gibi bazı kıymetli madenlerin; bedo gold EWL, Argenco 23, Polliag-M gibi bileşiminde kıymetli madenler olan tedavilerin ücretleri SGK tarafından karşılanmamaktadır.
Kemik içi implant uygulamalarının ücretleri ödenmeyecektir.
18 yaşını doldurmayan kişilerin ortodontik tedavileri SGK tarafından ödenmemektedir.
SGK Hangi Durumlarda İmplant Tedavisini Karşılar?
SGK implant tedavisini şu durumlarda karşılayacaktır;
Kist ve tümörlere bağlı olarak ortaya çıkan kemikte aşırı doku kaybı varsa SGK ücreti karşılayacaktır.
Üst ve alt çenelerde tek taraflı dişsizlik olması durumunda implant tedavisi karşılanır.
Diş eksikliği olması durumunda implant tedavisi SGK tarafından karşılanacaktır.
Konjinetal diş eksikliği bulunan hastalara ait implant ücretleri de karşılanacaktır.
Dudak, damak yarığı gibi durumlarda her çeneniz için en çok 4 tane implant olacak şekilde SGK ücretleri karşılayacaktır.
Diş ile kemik doku defektlerinin görüldüğü durumlarda hastaların bilinen rutin protetik tedavi yöntemleriyle tedavi edilemeyeceği durumlarda implant tedavisi karşılanacaktır.
Yukarıda belirttiğimiz durumlarda implant uygulaması zorunluysa sağlık kurulu kararıyla karşılama yapılabilir. Tabii bunun için ilgili sağlık kurulunun üniversite diş hekimliği fakültelerinde cerrahi, protez ya da periodontoloji anabilim dallarından en az bir tane öğretim üyesi katılım olacak şekilde sağlık kurulu kararı olmalıdır. Sağlık kurulunun tek başına karar alması yeterli değildir. Bu süreçte sağlık kurulunun kararına destekleyecek rayografik tetkikler de sağlık kurulu raporunun ekinde yer almalıdır. Ayrıca kaç tane implant uygulanacağı da belirtilmelidir. İmplant tedavisi sürecinde bir çene için en çok 4 tane kemik içi implant uygulaması için destek verilecektir. Bunun için her bir implant başına 90 lira faturalandırma yapılabilir.
2022 SGK Desteği Nasıl Alınır?
SGK 3713 sayılı Kanun kapsamında maaş alan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu 56. Maddesi ya da 2330 sayılı Kanun 2. Maddesi kapsamında aylık alanlar, 3713 sayılı Kanun kapsamına girmeyen ancak başkasının yardımı ve desteği olmadan yaşam fonksiyonlarını yerine getiremeyecek derecede malul olan vazife ve harp mallerinde her implant için ödemesi yapacaktır. Bir implant başına en fazla faturalandırılacak rakam SGK tarafından belirlenmektedir.
SGK 18 Yaşından Küçüklerin İmplant Tedavilerini Karşılıyor mu?
SGK 18 yaşından büyük olan bireylerin implant tedavilerini belli şartları taşımıyorsa karşılama yapmamaktadır. Ancak aynı durum reşit olmayan hastalar için durum farklıdır. 18 yaşının doldurmayan hastaların ortodontik tüm tedavileri SGK tarafından karşılanacaktır. Bu süreçte bireyler yine Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da üniversitelerdeki diş hekimliği fakültelerine giderek başvuru yapmalı ve sağlık raporu almalıdır. Sağlık raporunda en az 3 diş hekiminin imzası bulunması şart.
Sağlık raporunu alan bireyler özel sağlık hizmeti sunucuları ya da SGK ile sözleşmesi bulunmayan resmi sağlık hizmeti sunucularının diş ünitelerinde tedavilerini yürütebilirler. Ancak burada sağlık kurulunun raporunda belli şartlar aranmaktadır. Sağlık kurulu içinde diş hekimleri tedavinin estetik amaçlı olmadığını ve maloklüzyon tipini açık şekilde belirtmelidir. Tedavi süreci 18 yaş altı hastalar için daha uzundur. Sağlık raporunun düzenlendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içinde tedavi sürecinin başlatılması lazım.