Müslüman toplumlarda nazar değdiğini düşünülen kişinin okunmasına karşılık esneme ve gözyaşı gelmesi davranışı görülüyorsa o kişide nazarın var olduğuna inanılır. Peki dinimizde böyle bir şey var mı? Dua okurken esnemek ve gözden yaş gelmesi neden olur ?
Dua Okurken Esneme ve Gözyaşı Durumu;
Gün içerisinde vücudumuzun ağırlaştığı, gevşeklik gösterdiği ya da tembelliğe karşı yatkın olduğu anlarda gelen esneme her ne kadar bizim elimizde olmasa bile Müslüman’a yakışmayan davranışlardan olduğu söylenebilir. Çok fazla yemek yemek, uyumak ya da nefsani arzu ve isteklere uyum sağlamak esnemeye yol açabilecek nedenler olduğu için Müslüman olarak bu zemini hazırlamamakta fayda vardır. Peygamber Efendimiz (SAV), “Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp “Elhamdülillâh” derse, bunu işiten Müslümanların, “Yerhamükellah ” diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun. Çünkü biriniz esnediği zaman şeytan ona güler.” (Buhâri).
[geo-post id=”10296″ label=”Önerilen Yazı”]
Dua Okurken Esnemek Ne Anlama Gelir ?
[geo-post id=”7587″ label=”Önerilen Yazı”]
İnsanları hak yoldan döndürüp, sapkınlık ve bataklığa düşmesi için dört bir yandan saldıran şeytan, maneviyatımızı yaşattığımız yer olan gönlümüzü Allah’a yönelttiğimiz anda, var gücüyle onu bu halden uzaklaştırmak ister. Ne tesadüftür ki bu durumu en çok Allah (c.c)’un huzuruna çıktığımızda yani namazlarımızda rastlarız. Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir diyebiliriz.
Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair kesin bilgiye rastlanmamaktadır.
Bu konular hakkında sıkça sorulan soruları sizler için hazırladık…
Sual: Esnemeyi durdurmak gerekir mi? Bir duası var mıdır?
CEVAP
Namazda ve namaz dışında, ağzını açarak esnemek mekruhtur. Esnemek midenin dolu olmasından ve bedenin ağırlaşmasından meydana gelir. Dudağı ısırarak mani olmaya çalışmalıdır. Böyle yapamayan, namazda kıyamdayken sağ elin; diğer rükünlerde ve namaz dışında ise sol elin arkasıyla ağzını kapatmalıdır. Üç hadis-i şerif meali:
(Allahü teâlâ esnemeyi sevmez.) [Buhari]
(Esnerken ağzınızı kapatın.) [Müslim]
(Esnemek şeytandandır.) [Buhari]
Her esneme şeytandan değildir. Yorgunluk, uykusuzluk gibi hallerde de sinirsel esnemeler olur. Peygamberler esnemekten mahfuzdur.
İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: Esnemeyi def etmenin çaresi, peygamberlerin hiç esnemediklerini hatırlamak ve hemen salevat-ı şerife getirmektir. Kuduri “rahmetullahi aleyh”, (Biz bunu defalarca tecrübe ettik ve doğruluğunu gördük) buyuruyor. Biz de tecrübe ettik ve doğru olduğunu gördük. (Redd-ül-muhtar) Kaynak:(1)
[geo-post id=”5326″ label=”Önerilen Yazı”]