Dünyanın 7 harikası içerisinde Büyük Giza Piramitleri, Babil’in Asma Bahçeleri, Artemis Tapınağı, Zeus Heykeli, Mozolesi Halikarnas, Colossus of Rhodes ve İskenderiye Feneri bulunuyor. Bu anıtlardan sadece biri modern zamanlara kadar gelebilmiş olsa da, diğerlerini canlı bir şekilde anlamamızı sağlayacak kadar tarihten yeterli belge ve resim bulunmaktadır.
Antik Dünyanın 7 Harikası Nelerdir?
BÜYÜK GİZA PİRAMİDİ (MÖ 2584 – 2561’DEN GÜNÜMÜZE)

Hayatta kalan tek antik harika olan Giza’daki Büyük Piramit, Mısır mimarisinin inanılmaz bir örneği olmaya devam ediyor. Eski Mısırlıların gelişmişliğinin görsel bir temsili olan yapı, 3.800 yıldır dünyanın en uzun insan yapımı yapısıydı. 7 harikanın en eskisi olan Mısırbilimciler, inşasının sadece 10 ila 20 yıl sürdüğüne inanıyor. Mezarın inşaatı, yapımında kullanılan 2.3 milyon taş blokla MÖ 2560 civarında sona erdi.
Kireçtaşı, harç ve granitten yapılmış olan piramit, başlangıçta 481 fit boyunda ölçüldü. Bununla birlikte, önemli miktarda kireçtaşı mahfaza zamanla kayboldu veya kaldırıldı, bu nedenle yapı şimdi yaklaşık 454 fit yüksekliğinde duruyor.
BABİL’İN ASMA BAHÇELERİ (C. 600 M.Ö. – MS 1. YÜZYILDAN SONRA)

Babil’in Asma Bahçeleri’nin varlığı tarihçiler için hala belirsizdir, ancak yine de Antik Dünyanın 7 Harikasından biri olarak anılırlar. Açıklamalara göre, site, bitki yaşamıyla dolup taşan artan bir dizi katmanlı bahçeyi içeriyordu.
Bu abartılı asma bahçeler, her biri farklı katmanlara yayılmış bitkileri ve asmaları yalnızca hayal edebilen sanatçılara yüzyıllardır ilham kaynağı olmuştur. Eski Babil’de (bugünkü Irak’ta) bulunduğu söylenen efsane, bahçelerin MÖ 605 ve 562 BCE arasında hüküm süren Kral II. Nebuchadnezzar tarafından yaptırıldığını söylüyor. Yer seviyesinden 75 fit yüksekliğe kadar teraslara yayılan bahçeler, Med İmparatorluğu’ndaki (şimdi İran) evinin yeşilliklerini özleyen kralın karısı Kraliçe Amyitis için yaratıldı.
OLYMPİA’DAKİ ZEUS HEYKELİ (MÖ 466 – 435 – MS 5 – 6. YÜZYILLAR)

Zeus heykeli, M.Ö. 456 yılında Olimpos Dağı’nda inşâ edilen Zeus Tapınağı için Fidias tarafından yapılan ve tanrı Zeus’u oturur hâlde betimleyen devasa bir heykeldi. Fidias’ın M.Ö. 438 ile 430 yılları arasında yaptığı tahmin edilen 13 metre yüksekliğindeki görkemli eseri “Dünyanın Yedi Harikası” arasındadır. Kaynak: 1
EFES’TEKİ ARTEMİS TAPINAĞI (MÖ 550 İLA 356 VE MS 323 İLA 262)

Günümüz Türkiye’sinde bulunan bu Yunan tapınağı, son hali harikalar listesine girmeden önce 3 kez yeniden inşa edildi.
Tapınağın en süslü kısımları MÖ 550 ile MÖ 350 arasında inşa edilmiş ve zamanın en ünlü sanatçıları tarafından boyanmıştır. Son haliyle, tapınak 450 fit uzunluğundaydı ve 125’in üzerinde sütun içeriyordu. 262’de Gotlar tarafından neredeyse tamamen yok edildi, tamamen yeniden inşa edilip edilmediği belli değil. Bugün geriye kalan tek şey, 19. yüzyılda kazılan ve şu anda Londra’daki British Museum’da sergilenen kalıntılardır.
HALİKARNAS MOZOLESİ (MÖ 351 – 12. – 15. YÜZYILLAR)

Halikarnas Mozolesi (ya da Mausoleion), Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia(en) tarafından Halikarnassos’ta yaptırılmış, Dünyanın 7 Harikası’ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm yapılara mozole denmiştir.
Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir. İçeri girildiğinde sağda Bodrum tipi bir ev görülmektedir. Solda görülen uzun yapı içinde Mausoleion’la ilgili kabartmalar, maket ve bazı çizimlerle yapıya ait mimari parçalar sergilenmektedir.
RODOS HEYKELİ (MÖ 292 – 280 – MS 226)

MÖ 280 civarında, Yunan heykeltıraş Lindoslu Chares, başyapıtını ve dünyanın altıncı harikası olan Rodos Heykeli’ni tamamladı . Adanın Makedon kralının bir yıl süren kuşatmasına karşı başarılı savunmasını kutlamak için yapıldı. Kayıtlara göre, Chares heykeli oluşturmak için büyük miktarda bronz ve demir içeren demir kirişler ve çerçeveler kullandı. Yunan güneş tanrısı Helios’tan sonra modellenmiştir ve yaklaşık 108 fit uzunluğundadır.
Heykel MÖ 226’da bir depremle yıkıldı ve bir daha asla yeniden inşa edilmedi.
İSKENDERİYE FENERİ (MÖ 247 – Yıkılma tarihi: 1480 Yıkım nedeni: Deprem)

İskenderiye Feneri, Mısır’ın İskenderiye şehrinde inşa edilmiş; ancak günümüzde bulunmayan, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri ve tarihte inşa edilmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanıdır.
İnşaası MÖ 285-246 yılları arasında süren fener, bu devletin ilk iki kralı Ptolemy (Batlamyus) ve Soter tarafından Mısır’da İskenderiye Limanı’nın karşısındaki Pharos Adası üzerine yaptırılmıştı.
Kalabalık limana giren ve çıkan gemilere rehberlik eden merkezi bir figür olan anıt, antik sikkelerde bile görülebilir. Batık yapının kalıntıları, 1968 ve 1994 yıllarında deniz arkeologları tarafından İskenderiye’nin eski limanında keşfedildi.
Doğal Dünyanın Yedi Harikası
1997’de CNN ve Yedi Doğa Harikası , Doğa Ana’nın güzelliğini kutlamak için Doğal Dünyanın Yedi Harikasını yarattı . Yedi kıtayı kapsayan liste, hem bilinen cazibe merkezlerini hem de doğal dünyanın gizli mücevherlerini bir araya getiriyor.
1- EVEREST DAĞI

Dünyanın deniz seviyesinden en yüksek dağı olan Everest Dağı 29.029 fit yüksekliğe sahiptir. Himalayalar’da bulunan ikonik zirve, heyecan arayanların vazgeçilmez adreslerinden bir tanesi olarak biliniyor.
2- BÜYÜK BARİYER RESİFİ
Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya’nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi’ndedir.
3- VİCTORİA ŞELALESİ
“Gürleyen Duman” olarak da bilinen Victoria Falls , Zambiya ve Zimbabve arasındaki sınırda, Zambezi Nehri boyunca yer almaktadır. İskoç kaşif David Livingstone tarafından 1855’te İngiltere Kraliçesi Victoria’nın Afrika gezisi sırasında seçildi. Yerli adı Mosi-oa-Tunya da kullanılmaya devam ediyor ve şelaleler dünyanın en yüksek veya en geniş olmasa da en büyüğü olarak kabul ediliyor.
4- BÜYÜK KANYON
Kanyon, Colorado Nehri’nin kanalı milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuştur. 466 kilometre uzunluğunda ve 400 metre ila 2.4 kilometre genişliği arasında değişmektedir. Derinlik açısından da 1600 metreye kadar ulaşır. Bu kesiklerde Dünya’nın 2 milyar yıllık tarihi gözükebilmektedir.
Büyük Kanyon bir Avrupalı tarafından fark edilmesi ilk kez 1540 yılında; İspanyol García López de Cárdenas tarafından olmuştur. İlk bilimsel araştırma ise John Wesley Powell eşliğinde 1869’da gerçekleşmiştir. Kızılderililer ise kanyonun duvarlarında yerleşim birimleri kurmuşlardır.
5- KUZEY IŞIKLARI
Northern Lights veya Aurora Borealis , yüzyıllardır kutup bölgelerine gezginleri, fotoğrafçıları ve doğa severleri bölgeye çeken göz kamaştırıcı doğal ışık gösterisidir.
6- PARİCUTİN
Paricutín, Meksika’da, Sierra Madre bölgesinde bulunan kül konisi yapılı yanardağ. 20 Şubat 1943’te Meksikalı çiftçi Dionisio Pulido’nun mısır tarlasında açılan çukurdan dumanlar yükselmeye başladı. Bir hafta içinde 170 m’lik bir kül konisi oluştu. Volkanik faaliyetler 9 yıl sürdü.
7- GUANABARA KÖRFEZİ

Rio de Janeiro’nun nefes kesen limanı, şehrin hemen doğusunda 19 mil uzanıyor. Guanabara Körfezi , 1 Ocak 1502’de Portekizli kaşifler tarafından keşfedildi. Bazı tarihçiler, Rio de Janeiro şehrinin adını, orijinal adı Ria de Janeiro olan limandan aldığını bildiriyor . Körfezin etrafına 100’den fazla ada dağılmıştır, ancak çeşitli ekosistemi ormansızlaşma, kirlilik ve kentleşme nedeniyle zarar görmüştür. Deniz yaşamı, ilkel bir yunus olarak kabul edilen nadir bir yunus olan Botos popülasyonunu içerir.
Dünyanın Yeni 7 Harikası nedir?
2000 senesinde Dünyanın Yeni 7 Harikası’nı aramak için bir kampanya başlatıldı. New7Wonders Vakfı adlı bir İsviçre kuruluşu , halktan en sevdikleri siteler için oy vermelerini istedi. Büyük Piramit’in onur harikası olarak oylanmasıyla, 2007’de yedi yeni yer ortaya çıktı.
1- TAÇ MAHAL
2- ÇİN SEDDİ
3- KOLEZYUM
4- MACCHU PİCCHU
5- PETRA
6- CHİCHEN ITZA
7- İSA MESİH