Ermenistan , Batı Asya’da yer alan bir ülkedir. Hazar Denizi ile Karadeniz arasında yer alan ovaları ile Kafkas Dağları’nın güney bölgelerinde , Ermeni Yaylalarının kuzeydoğu kesimlerinde yer almaktadır. Kafkasya, Karadeniz’e kıyısı ile birlikte Asya ve Avrupa arasındaki resmi olmayan sınır olarak kabul edilir. Bu nedenle birçok coğrafyacı, özellikle Kafkas Dağları iki kıta arasındaki doğal sınır olduğundan, Ermenistan dahil tüm bu bölgeyi Asya’nın bir parçası olarak görüyor.
Coğrafya
Ülkenin güneyinde İran, doğusunda Azerbaycan ve Artsakh Cumhuriyeti, kuzeyinde Gürcistan ve batısında Türkiye ile komşudur. Ermenistan, birkaç orman ve hızlı akan nehirlerle dağlık arazinin yaklaşık 11.484 mil karelik bir alanını kaplar. Ermenistan’ın ortalama yüksekliği ile dünyadaki en yüksek onuncu ülkedir.
Asurlular tarih boyunca ülkeye “nehirler ve göller ülkesi” anlamına gelen “Nain” adını vermişlerdir. En uzunu İran-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan sınırlarını oluşturan Aras nehri olmak üzere birçok nehre ev sahipliği yapmaktadır. Ermenistan’daki ana kolları, diğerleri arasında Vorotan, Azat, Kasagh ve Ahurian nehirlerini içerir.
Tarih
Ermenistan, eski kültürel mirasa sahip demokratik bir ülkedir. İran ve Osmanlı imparatorluklarının egemenliğine girdi. Rus imparatorluğu Doğu Ermenistan’ı fethetti, Osmanlı İmparatorluğu ise 19. yüzyılda Batı Ermenistan’a hükmetti. 1918 Rus Devrimi’nden sonra, Rus olmayan tüm devletler bağımsız hale geldi ve bu, Ermenistan Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla sonuçlandı. Ermenistan, 1922’de (1920’de kurulan) Transkafkasya devletinin dağılmasıyla Sovyetler Birliği’nin kurucu üyeleri oldu. Tüm Transkafkasya ülkeleri Sovyetler Birliği’ne katıldı. Bugünkü Ermenistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1991’de bağımsızlığını kazandı.
Demografi
Ermenistan, 2.924.816’nın üzerinde nüfusu ile 3. en kalabalık eski Sovyet Cumhuriyetidir. Son 10 yılda, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra göç nedeniyle Ermenistan’da bir nüfus düşüşü yaşandı, ancak 2012’den beri nüfusu artıyor. Ermenistan, diğer ulusların yanı sıra Brezilya, Türkiye, Ukrayna, Kıbrıs, Avustralya ve Yunanistan’da yaşayan Ermenilerin çoğunluğu ile sekiz milyonun üzerinde önemli bir diaspora nüfusuna sahiptir.