Son zamanlarda ekonomik çöküntü ile birlikte evlenecek çiftler devletten gelen yardımları önemsiyorlar. Özellikle annesi ve babası olmayan çocuklar için oldukça önem taşıyor evlilik ikramiyesi. Bizlerde sizlerde çok sık sorulan Evlilik İkramiyesi Nedir? Evlilik İkramiyesini Kimler Alır? Evlilik ikramiyesi Ne Kadar Ödeniyor? Evlilik İkramiyesi Ne Zaman Veriliyor? Evlilik İkramiyesi İçin Aranan Şartlar Nelerdir? gibi tüm soruların cevabını bu yazımızda hazırladık.
Evlilik İkramiyesi Nedir? Kimler Evlilik İkramiyesi Alabilir?
Anne ve babasını kaybeden kız çocuklarına SGK belli bir ödenek ödüyor. Ancak evlenince bu ödeneğin kesilmesi kız çocuklarını zor durumda bırakabiliyor. Devlet de bunun önüne geçebilmek adına belli şartları sağlayan kız çocuklarına SGK kanadıyla çeyiz parası adıyla bir para ödüyor. Anne ve babalarını kaybeden kız çocuklarına verilen bu para bir defaya mahsus olarak veriliyor. Sadece bir defa verilen bu para ölüm aylığının 2 yıllık tutarı kadar olan tutar çeyiz parası olarak ödeniyor evlenen kıza.
Peki bu ödemeyi kimler alabiliyor şimdi gereken şartları inceleyelim.
Sosyal Güvenlik kurumu bu parayı bazı şartlar sağlandığında veriyor. Şartlardan en önemli kız çocuğunun mutlaka ölüm aylığı oluyor olması evlendiği zamana kadar. Bu şartlar SGK tarafından şöyle belirlenmiştir.
Evlenme ödeneği (çeyiz parası), ilk defa 01.10.2008 tarihinden sonra çalışmaya başlayan sigortalıların hak sahipleri için;
- Ölüm geliri veya aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya özgü olmak üzere, evlenme tarihindeki gelir veya aylığının iki yıllık tutarı olarak ödenen ölüm yardımıdır.
- Evlenme ödeneğinin ödenmesi için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile Kuruma başvurması gerekir. Evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de Kuruma verilmesi zorunludur.
- Evlenme ödeneği verilen kız çocuklarının gelir veya aylıkları, evlenme tarihini izleyen ödeme dönemi başından itibaren durdurulur. Gelir veya aylıklar, durdurulduğu tarihten iki yıl sonra da kesilir, varsa diğer hak sahiplerinin gelir veya aylıkları, gelir veya aylığın kesildiği tarihten itibaren yükseltilir.
- Evlenme ödeneği alan kız çocukları boşandıkları takdirde, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylığı tekrar bağlanır. Ancak bu kişiler evlenme ödeneğini aldıkları tarihten itibaren iki yıl içinde boşanırlarsa, bu iki yıllık sürede gelir ya da aylık bağlanmaz, iki yıllık süre dolduktan sonra aylığa tekrar hak kazanırlar.
01.10.2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahipleri için ise;
- Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.
- Bunlardan evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşananlarla evliliğin butlanına veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez.
İlgili İçerikler;

Evlenme Ödeneği Almak İçin Nereye Başvurulur? Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Örneği SGK tarafından hazırlanan Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile;
- 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki evlenme ödeneği için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize,
- 4(a) (SSK)kapsamında evlenme ödeneği işlemleri için Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine,
5510 Sayılı Kanuna tabi kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalıların hak sahipleri ile 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların hak sahipleri ise dilekçe ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat edilmesi gerekiyor.
Yukarıdaki açıkladığımız şartları taşıyan yeni evlenecek olan kıç çocukları Evlilik ikramiyesi diğer bir deyimle Çeyiz Parasından yararlanabilirler.
NOT: Evlilik İkramiyesi hakkında merak ettiğiniz şeyler için aşağıda ki yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.