Genellikle eğlencesine telefon uygulamalarından ya da bu işi bildiği kişiler tarafından yapılan fal baktırma gelecekte ne olacağını görmek için yapılan bir uygulamadı. Geleceği görebilmek, Müslüman aleminde sadece Allah’ı Tealaya mahsus olan bir durum olarak bilinir. Fal baktıran kimse, falcı kimseden başına ne geleceğini anlatmasını yani gelecekte ne olacağını görmesini ister. O zaman yalnızca Allah’ a mahsus olan bir şeyi kulda aramak ne kadar mantıklıdır?
Aklınıza gelebilecek olan fal türlerinin hiçbiri Müslüman toplumlar için caiz değildir. Çünkü gerçekleşmemiş olanı yalnız ve sadece Allah bilir. Bu konuda Kuran-ı Kerimde ʺGaybın anahtarı yalnız Allah’tadır. O’ndan başka kimse bilemez. Bir yaprak düşmez ki; onu bilmesin…ʺ denilmiştir (En’am 6/59).
Buradan gayet açık görünüyor ki fal baktırmak İslam Dinine göre Caiz değildir…
İlgili İçerik; Evde Köpek Beslemek Günah mıdır ?
Eğlencesine Bile Olsa Fal Baktırmak ya da Fala Bakmak Günah mıdır ?
Büyük günahlar kapsamına giren fal bakma inancımıza aykırı bir durumun getirisidir. Çünkü gelecekte olacakları Allah’tan başka kimse bilemez. Hiçbir konuda basite ya da eğlenceye alınmaması gereken dini inançlarımız konusunda yanlışlıkla şirke bile girilebileceği için bu gibi tehlikeli durumlardan uzak durmak gerekir. Yüce Allah (c.c), bu konuyla ilgili Maide Suresinde, ”Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse, bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” buyurmaktadır.
Fal baktıran kimseler; zaten inanmıyoruz, eğlencesine baktırıyoruz, fala inanma falsız kalma demişler gibi söylemlerde bulunurlar. Fakat insanoğlu yapısı gereği son derece meraklı olan bir canlıdır. Her ne kadar isterse istesin gelecek hakkında bilgi alabileceği bir kaynak yoktur. İşte bu nedenlerden ötürü gelecekten haber almak ister. Ne kadar inanmıyorum dese bile falcının dediklerini bilinçaltı kaydeder. Ardından falcının söylediklerinden bir tanesi bile çıksa falcı tutturdu denir.
Gerçek hayatta bile bir durum gerçekleşme ihtimali %50 olarak ifade edilebilir. Bundan başka bir ihtimal asla olamaz. Falcılar genel olarak geçmişiniz hakkındaki şeyleri tahmin ederler. Bu konuda soru işareti yoktur. Falcının yaptığı, geçmişinizi ve yaşadıklarınızı bilip, hatta beklentilerinizi düşünerek 2 şıklı soruları cevaplamak gibi bir durumdur.
Buna da Bakınız; Parmak Çıtlatmak Günah mıdır ?
Kuran-ı Kerim fal bakma durumunun, şeytanın insanları yoldan çıkarmak için başvurduğu bir “pislik” olduğunu söylemektedir. (Mâide (5) 90.)
İlgili İçerik; Eğlencesine Oynanan Kağıt Oyunları Günah mı ?
Bazı Falcılar Nasıl Gerçeği Biliyor ya da Tahmin Edebiliyor ?
İnanacağından değil ama eğlencesine baktırılan fallarda ortaya atılan bazı görüşlerin bir zaman sonra gerçekten çıktığına şahit olan kimselerin durumu için şu örnek açıklayıcı olabilmektedir: Nitekim Peygamber Efendimiz (SAV), o düşünceye sahip kimseleri; “Bu söz cinlerindir. Cin bilgiyi kapar da dostunun kulağına tavuğun gıdaklaması gibi gıdaklar. Bu şekilde ona yüz yalandan daha fazlasını karıştırır.” (Müslim, Selam 123) hadisi ile aydınlatmaktadır.
Fal Bakma ve Fala Baktırma İle İlgili Hadisler;
Gayb ve geleceğe dair sözde tespitleri ile insanların kişiliği ve beklentileri ile oynayarak ahkam kesmeye çalışan falcılar kendileri büyük günaha girdikleri gibi fal bakılan kişi de günaha girmektedir. Oysaki Allah (c.c), “De ki: Allah’tan başka ne göklerde, ne de yerde hiç kimse gaybı bilemez.” (Neml, 27:65) buyurmaktadır.
“Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır. Başkası onu bilemez.” (En’am, 6/59)
Yine geleceği Allah’tan başka kimsenin bilemeyeceğini net olarak ifade eden bir hadis-i şerifte Cebrail (a.s)’ın, “Kıyamet ne zaman kopacaktır?” sorusuna Efendimiz: “Bu konuda sorulan, sorandan daha bilgili değildir” buyurmuştur. (Buharî, İman 37)
Bazı alimler bu hadis-i şerifte kastedilmek isteneni namazın sevabından mahrum kalınması olduğunu öne sürmektedir. Yani, bu kişilerin kafir olmadıklarını beyan etmektedirler. “Kırk gün boyu, kıldığı namazların sevabından mahrum kalacaktır.” anlamı taşınmaktadır. Kişi tövbe eder yanlış yaptığını idrak edebilirse, Allah’ı izniyle namazın faziletine kavuşulabilir.
“Kim bir kâhine gider, dediklerini doğrularsa; şüphesiz ki Muhammed’e indirilmiş olanı inkâr etmiş olur.” (Ebû Dâvûd, Tıb, hadis no: 3904).