Göz seğirmesi bir çok kişinin yaşadığı olayların başında geliyor. İnsanlar gözlerinin istemsizce hareket etmesi ve sebepsiz tepkilere yol açmasının neden kaynaklandığını merak ediyorlar. Göz seğirmesin neden olduğu ve sebeplerinin neler olduğunu oldukça merak ediyorlar. Bizlerde sizler için göz seğirmesinin ne demek olduğunu ve neden gözlerimizin istemsizce hareket ettiğini, göz seğirmesinin sağlığınız açısından ne gibi sorular yarattığını sizler için araştırdık ve sizlerin bilgisine sunduk. İşte göz seğirmesinin tanımı ve göz seğirmesinin neden ortaya çıktığı:
Göz Seğirmesi Nedir?
Göz kapaklarımızın istem dışı olarak belli bir süreden sonra kendiliğinden hareket etmesi durumuna Göz Seğirmesi denir. Tıptaki adıyla blefarospazm olarak bilinen göz seğirmesine halk içinde göz atması de denmektedir. Blefaro “gözkapağı”, Spazm ise “kontrol edilemeyen-istemsiz kas kasılması” anlamına gelmektedir. Gözlerimizin biranda kendiliğinden sebepsiz olarak tepkisine neden olan göz seğirmesinin nedenlerine bir bakalım.
İlgili; Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir ?
Göz Altı Moruklarını Geçiren En İyi Kremler

Göz Seğirmesi Neden Olur ?
Gözümüzün istemsiz hareketi olan göz seğirmesini genellikle gözlerimizin üst kapakçığında hissederiz. İstemsizce ve bizden bağımsız bir şekilde gerçekleşen göz kapağımızın kendiliğinden atması bazen 1 dakikayı bile bulmaktadır.
Durduk yere ve nedensiz olarak biranda hareket etmeye başlayan bu göz kapağımızın atmasının belli başlı nedenleri var. Sağlımız açısından bir zararı olmayan göz seğirmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi yorgunluktur.
Gözlerimizde bir anda başlayan bu hareketlenmenin sonucu olarak yaşanan göz seğirmeleri genellikle stres, sigara kullanımı, çok fazla alkol, kafein tüketmek, uykusuzluk, yorgunluk, dengesiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu etkenler ortadan kalktığında da göz seğirmeleriniz de geçiyor.
Gözleriniz ile ilgili yaşadığınız bazı sağlık sorunlarınız da göz seğirmelerine neden olmaktadır. Gözlerinde sağlık sorunu yaşayan ve göz kuruluğu, göz alerjileri, göz bozuklukları, konjonktivit, halk arasında bilinen ismiyle pembe göz, göz içi iltihapları yani üveit, göz kapağı iltihapları yani blefarit, gözün tahrişi, ışık hassasiyeti ya da ışık ıntoleransı olarak bilinen fotofobi gibi hastalığı olanlarında başına sıklıkla gelmektedir göz seğirmeleri.
Hangi Vitamin Eksikliği Göz Seğirmesine Neden Olur?
Göz seğirmeleri sinir sistemlerimizle alakalı bir durum olduğundan, sinir sistemlerimizin doğru çalışmaması gözlerimizde problem yaşamamıza neden olur. Sinir sistemimizi de en çok güçlerinden vitamin ise B 12’dir. Özellikle vejetaryenler ve veganlar B 12 vitaminin vücuttaki azlığını hissederler. Hayvansal gıdalarda ve et ürünlerinde bulunan B 12 vitamini almak için bu ürünlerden tüketmeniz gerekmektedir. Göz problemleri yaşayanlar ve özellikle göz seğirmesinin geçmesi için B 12 vitamini alamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. B 12 vitaminin eksikliğinde rahatsız edici göz seğirmeleri ortaya çıkmaktadır. alındığında ise kolaylıkla durumun çevrildiğini göreceksiniz.
Batıl İnançlarda Göz Seğirmesinin Yeri
Anadolu’da yaşayan insanlar için göz seğirmesi belli başlı sonuçlara gebe. Eğer sağ gözünüzün seğirmesi durumunda iyi bir haber alacağınıza işaret olduğu gibi sol gözünüzün seğirmesi durumunda ise tam tersi olarak kötü bir olayın haberci olarak görülmektedir.
Buna da Bakınız; Marifetname’deki Seğirmeler ve Anlamları
Göz Seğirmesi’nin Hangi Aşamasında Doktora Gidilmeli?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi daha çok yorgunluk gibi sağlığımıza iyi gelmeyen şeylerin sonucu olarak ortaya çıkan göz seğirmesinin hangi aşamasında doktora gitmemiz gerektiği konusunda sizleri bilgilendireceğiz. Göz seğirmesinin sağlık açısından bir problem olmadığını belirtmiştik buna rağmen uzmanlar uzun süreli, kronik göz seğirmelerinin hastalık habercisi olabileceği uyarısında bulunuyorlar. Uzun süreli şikayetlerin altında daha ciddi nedenler, göz ya da sinir sistemine bağlı hastalıklar yatıyor olabileceğini söylüyorlar. Bir haftayı aşan göz seğirmelerinde, gözlerde kızarıklık, şişlik ya da üst göz kapağında düşüklük oluştuğu durumlarda, gözlerde hissedilen seğirmeler yüzün başka bir bölümünde de hissedildiğinde uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Göz Seğirmesi Nasıl Geçer ?
Göz kapağı spazmlarının çoğu birkaç gün veya hafta içinde tedavisiz geçer. Geçmezse, olası nedenleri ortadan kaldırmaya veya azaltmaya çalışabilirsiniz.
Göz kapağı seğirmesinin en yaygın nedenleri stres, yorgunluk ve kafeindir.
Göz seğirmesini tedavi etmek için için aşağıdakileri deneyebilirsiniz;
- Daha az kafein için.
- Yeterli uykunuzu alın.
- Reçetesiz satılan yapay gözyaşı veya göz damlası ile göz yüzeylerinizi yağlayın.
- Bir spazm başladığında gözlerinize sıcak bir kompres uygulayın.
Kaynak: 1