Ülkemizde belediyelerin bünyesinde çalışan halk otobüs şoförü mesleki açıdan oldukça tercih edilen bir alan. Durum böyle olunca insanlar bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor ve sıklıkla Halk Otobüs Şoförü Nasıl Olunur 2022? Belediye Otobüs Şoförü Olmanın Şartları Nelerdir? gibi sorulara yanıt arıyorlar. İşte bu soruların ayrıntılı cevapları…
Halk Otobüs Şoförü Nasıl Olunur 2022?

Ülkemizde belediyelerin bünyesinde alışan halk otobüslerinin şoförleri oldukça merak konusu. Çalışma hayatını belediye otobüs şoförü olarak sürdürmek isteyen kişiler nasıl olacaklarını ve ne kadar kazanacaklarını merak ediyorlar. Otobüs şoförlüğün geliri ise bir çok mesleğe göre azımsanmayacak kadar iyi. Eğer sizde bu tarz bir iş düşünüyorsanız bunu birkaç başlık altında sıralayabilir.

Kamuya bağlı şoförler, özel araçlarda ya da otobüslerdeki şoförler. Peki, şoför nedir sorusuna da şöyle kısaca bir tanım yapalım. Şoför; ülke içinde ya da dışında otobüsle seyahat etmek isteyen insanları rahat ve güvenli bir şekilde gitmek istedikleri yere götüren kişidir. Bizi ilgilendiren konu başlığından da anlaşıldığı üzere belediye otobüs hatlarındaki kamu ya bağlı şoförler.

Otobüs şoförü olmak istiyorsanız öncelikle düzenlenen sınavlardan birini kazanmalısınız. Örneğin kamu kuruluşları ortalama üç yılda bir alım yapar ve bu alımın sayısı oldukça fazladır. Sınavlar genelde KPSS ya da geçici KPSS olarak adlandırılır. Sınavı kazananlar arasında puanlamaya göre sıralama yapılır. Otobüs şoförleri iş kanununa göre işçi statüsünde istihdam edilmektedir.
Zabıt Katibi Nasıl Olunur? Zabıt Katibi Maaşları 2022
Otobüs şoförü olabilmek için ayrıca 3 yıllık E sınıfı ehliyet sahibi olmak, askerliğini yapmış olmak ve psikoteknik olarak başarılı olmak gerekmektedir. Malum şoförlük zor bir iş. Tüm gün trafikte büyük bir stres içerisinde çalışan şoförlerin maaşları ise 2 tam 4 yarım ikramiye ile aylık 6500 TL civarıdır.