Hamile ve emziren kadınlarda çok sık görülen bir durum olan göğüs ucu kararması, herkeste aynı miktarda ve zamanda görülmemektedir. Hemen hemen her kadında görülebilecek olan meme ucu kararmasının nedenlerini ve tedavisini sizler için bu içeriğimizde yazdık. Kadınların muzdarip olduğu ve nedenini sıkça araştırdığı soruların başında gelen Hamilelikte Göğüs Ucu Neden Kararır? Gebelikte Göğüs Ucunun Koyulaşması ve Tedavisi…
Hamilelikte Göğüs Ucu Neden Kararır?

Hamilelik döneminde meme uçlarının büyümesi ve renginin koyulaşmasına neden olan farklı sebepler vardır. Bunlar;
Hormonlardaki Artış
Öncelikle bu dönemde yaşadığınız her değişimin temel sebebi gibi bu durumun da başlıca nedeni hormonlarınızdaki artıştır. Vücudunuzda artan hormonlar yalnızca göğüs bölgenizde değil vücudunuzun farklı yerlerinde de kararmalar olmasına neden olabilir.
Süt Kanallarının Büyümesi
Hormonlardaki değişimlerin yanı sıra, hamileliğin ortalarından itibaren göğüslerde dolmaya başlayan süt kanalları da, bu renk değişimine neden olabilmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Meme Ucunu Daha Kolay Bulabilmesi
Meme ucunun büyümesinin ve bu bölgedeki rengin koyulaşmasının bir diğer nedeninin de, yeni doğan bebeklerin meme ucunu daha kolay görebilmesi ve daha kolay bulabilmesi olduğu yönünde düşünceler de yer almaktadır.
Göğüs ucundaki kabarıklıkların artması
Gebeliğin sebep olduğu bir diğer değişim de, meme uçlarında olan ve memeleri korumak için yağ üreten bezelerin büyümesidir. Bu kabarıklıklar, areolanın daha büyük görünmesine neden olabilir. Bu koruyucu yağların göğüsleriniz için çok önemli olduğunu unutmamalı ve meme ucu temizliğini titiz bir şekilde yapmalısınız.
Klomen Nedir? Klomen Kullanan Hamile Kalıyor Mu? diye merak ediyorsanız içeriğimize tıklayın!
Göğüs ucu temizliği yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, alkollü ıslak mendil veya sabun gibi kimyasal ürünlerden uzak durmanız. Bu temizliği ılık su ve pamuk ile ve doktorunuzun tavsiye ettiği nemlendiricilerle yapmalısınız.
Hamilelikteki Meme Ucu Kararması Geçer Mi?

Hamilelikte ya da emzirme döneminde meme ucu koyulaşmasının önüne geçmek için deneyebileceğiniz çok fazla çözüm yöntemizden bahsedemeyiz. Hamilelikte koyu renkli areolalar, emzirme döneminde de büyük ihtimalle görülecektir ancak daha sonradan yine normal rengine dönecektir.
Tedavi amaçlı üretilen ilaçlı kremler bazı anne adayları için yan etki oluşturabileceği için doktor onayı almadan kullanılmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Göğüs Ucundaki Kararmanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her emzirmede devamlı olarak meme başını sabunlu bezle silmek bir süre sonra meme ucunun kurumasına sebep olacaktır. Günde bir kez titizlikle yapacağınız genel temizlik ve emzirme sonrası meme ucuna sütünüzden sürebilirsiniz. Piyasada satışa sunulan göğüs ucu kremlerinin çoğu lanolin içeriyor.
Koyun ya da keçi yününden oluşan bu yağda kimyasal böcek ilacı olma riski bulunabilir. Dolayısıyla da alerjen olabilecek olmasından dolayı bu gibi kremlerden uzak durmanız sağlınız için daha iyi olur. Lanolin olmayan, %100 doğal ve organik içerikli, kokusuz ve tatsız ürünler kullanılabilir.
Nem ve ıslaklık bakteri üretimine neden olacağı için meme ucu daha zor iyileşir. Emzirdikten sonra sızıntı şeklinde kalan süt meme ucunuzu nemli tutabilir. Bu nedenle koruyucu göğüs pedlerini öneriyoruz. Yanlış tekniklerle uygulanan bir emzirmede bebek meme ucunu yeteri kadar tutulmazsa ağrılı meme uçları tedavi edilmediği zaman çatlak oluşumuna neden olabilir.