Eğer siz de ikindi namazı hakkında bu detayları merak ediyorsanız en doğru adrese geldiğinizden emin olabilirsiniz. Çünkü ikinci namazının kılınışı dahil olmak üzere aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını hazırladık. İşte, merak edilen tüm detaylar sizlerle…
İkinci Namazı Kaç Rekâttır?
İkinci namazı kılınışı ve detaylarından önce kaç rekât sorusuna yanıt vermek gerekiyor. İkinci namazı net olarak 8 rekâttan oluşuyor. 4 rekât farz 4 rekât ise sünnet olarak ayrılıyor. Mezheplere göre bakıldığında Şafii mezhebinde sadece farz kılırken Hanefi mezhebinde ise direk farz ve sünnetler kılınıyor. İkinci namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtına da yer verdik. Hemen içeriğimizin devamından kılınış detaylarına ulaşabilirsiniz.
İkindi Namazı Nasıl Kılınır?
İkindi namazının dört faz dört de sünnet olmak üzere toplam 8 rekâttan oluştuğunu aktardık. Şimdi de merak edenler için ikindi namazı kılınışı hakkında detayları aktaralım;
- İkindi namazını kılmaya başlamadan evvel namaz abdesti alınır.
- Ardından ise niyet ettim farz olan ikindi namazını kılmaya diyerek niyet edilir.
- Niyetin hemen ardından kadınlarda el göğüs üstünde, erkeklerde ise kulak arkasında olacak şekilde tekbir getirilir. Ardından ise eller indirilerek Subhaneke ve Fatiha duaları okunur. Zammı duası da okunarak toplamda Kuran’da yer verilen 3 sure okunmuş olur.
- Ardından ise tekbir getirilerek Allah-u Ekber denir ve rukuya gidilir. Ruku kısmında eller diz kapaklarına getirilerek eğilip üç defa Subhane Rabbiyel Azim denir.
- Daha sonra Semiallahülimen Hamide denilerek kıyama kalkılır. Kıyam sırasında dik bir şekilde durup rabbene lekel hamd denir. Hemen ardından yeniden tekbir getirilip secdeye varılır.
- Secde sırasında Subhane Rabbiyel Azim denir. Ardından ise dua edilir.
- Daha sonra Allah-u Ekber dedikten sonra oturuş vaziyetine gelinir. Bunun akabinde ise rabbiğfirli denir. Ardından tekrar secdeye gidilir. Secdeye vardıktan sonra ise yeniden subhanerabbiyel azim denir.
- Daha sonra yeniden Allah-u Ekber denilerek ayağa kalkılır ve kıyam haline gelinir. Kıyam sırasında ikinci rekat için Fatiha ve Zammı süreleri okunur. Sonra yeniden Allh-u Ekber denilerek rükûa varılır. Ruku esnasında ise 3 defa Subhanerabbiyel Ala denir.
- Ardından ise Semiallahülimen Hamide denilerek kıyam etmek üzere kalkılır. Ardından bu vaziyetteyken ise rabbene lekel hamd denir.
- Ardından ueniden Allah-u Ekber denilere secdeye varılır. Secdeye iki defa vardıktan sonra ise varınca 3 defa subhanerabbiyel azim denir.
- İki defa secdeye vardıktan sonra ayağa kalkmadan oturur vaziyete gelinir. Daha sonra ise ettehiyatü ve salli barik dualarını okunarak tekrarda aynı şekilde ayağa kalkılıp iki rekat daha kılınır.
- En son rekatın oturuşunda ise yeniden ettehiyatü, salli barik duaları okunur ve sağa sola selam verilir.
İkinci namazı bu şekilde kılınır. İkindi namazının farz kısmı da tıpkı sünnet kısmı gibi kılınır. Aynı şeyleri tekrar ederek sünnetini de kılabilirsiniz.
İkinci Namazı Saat Kaça Kadar Kılınır?
İkindi namazı saat kaça kadar kılınır sorusu da oldukça sık bir şekilde merak ediliyor. Bu noktada ikindi namazının son kılınışı da rivayetlere göre güneş batana kadardır. Ancak ikindi ezanı okunduktan hemen sonra vaktinde eda etmek daha hayırlıdır. Eğer namazı kılmaya gerçek anlamda bir engel varsa güneş batana kadar ikindi namazının kazası yapılabilir. Rivayetlerin tümünde son ikindi namazı vakti bu şekilde yansımıştır.