Avrupa Birliği kurulduğu ilk günden beri Dünya’daki en etkili birliklerden bir tanesi. Bir çok Avrupa ülkesinin yer aldığı birlikte İngiltere’nin olması ayrı bir güç veriyordu. Ne zaman Büyük Britinya ayrılma kararı aldı. Birlik temel yapı taşlarından bir tanesini kaybetmiş oldu. Çünkü İngiltere; Fransa, Almanya ve İtalya ile birlikte birliğin en önemli ülkelerinden birisiydi. Peki İngiltere neden ayrıldı? İngiltere’yi ayrılığa götüren sürecin arkasında hangi sebepler var? Tüm bu sorularına içeriğimizde yanıt aradık…
İngiltere Avrupa Birliğin’e Ne Zaman Üye Oldu?

İngiltere, Avrupa Birliği’ne 1973 yılında üye olmuştur. İngiltere, İrlanda ve Danimarka ile birlikte 1961 yılında üyelik için AB’ye başvurmuşlardır. Fransa dışındaki diğer ülkeler, İngiltere’nin üyeliğine olumlu bakarken, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, İngiltere’nin Kıta Avrupa’sından oldukça farklı olduğu, ekonomik sıkıntılar yaşadığı, Amerika Birleşik Devletleri’ne askeri ve diplomatik açıdan bağımlı olduğu ve bu sebeple Birliğin gelişimini engelleyeceği gibi sebeplerden dolayı karşı çıkmıştır. İngiltere 1967 yılında tekrar başvuruda bulunmuş ancak başvurusu aynı gerekçelerle yine kabul edilmemiştir. Fransa Cumhurbaşkanı De Gaulle‘ün 969 yılında istifa etmesinden sonra İngiltere’nin üyelik konusundaki önündeki en büyük engel kalkmış ve 1 Ocak 1973’te Birinci Genişleme olarak da bilinen İrlanda ve Danimarka birlikte AB’ye katılımıyla son bulmuştur.
Brexit nedir? Brexit Süreci Nasıl İşledi?

İngiltere medyası ülkelerinin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını Britain’in ilk iki harfini ve çıkış anlamına gelen exit’i birleştirerek Brexit olarak adlandırdı.
İngiltere ile AB arasında uzlaşılan Brexit anlaşmasına göre, ülke 31 Aralık‘a kadar fiilen birliğin üyesi olarak devam edecek ancak siyasi karar mekanizmalarında yer almayacak. Geçiş döneminde taraflar, kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına varmak için çalışmalar yapacaklar.
İngiltere’nin geçiş dönemini uzatmak isteme gibi bir tutum sergilemesi halinde bunun için en geç 2020’nin haziranına kadar talepte bulunması gerekiyordu. Ancak İngiltere Başbakanı Boris Johnson hükümeti, uzatma talep etmeyeceğini ve bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da ülkeyi AB’den 31 Aralık 2020’de bütünüyle ayıracağını ilan etmiş oldu.
İngiltere Avrupa Birliğinden Neden Ayrıldı?

Britanya’da 2016’da yapılan AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı. İngiltere’nin birlikten ayrılma talebi eskilere dayanıyor. Daha birliğe yeni üye olan İngiltere 1970’lerde ülkedeki enflasyonun yükselmesi ve petrol krizi nedeniyle oluşan ekonomik buhran, ülke tarihinin ilk Brexit oylamasının kapısını açtı. Ülke henüz 1973’te üye olmuştu ki daha iki yıl geçmeden üyeliğin iptal edilmesine yönelik yapılan 1975 yılındaki ilk referandumda halkın yüzde 67’si, Avrupa Topluluğu’nun bir parçası olarak kalma yönünde olumlu oy kullandı.
Fakat sonraki yıllarda İngiltere’de “Avrupa şüpheciliği” hız kesmeden yayılıyordu. Ülke, Avrupa Topluluğu’nun “geçinilmesi zor ortağı” olmakla ün salmaya başlamıştı.
Yıllar geçtikçe AB bütçesine yaptıkları ödemelerden ve Brüksel kurallarına uymak zorunda olmaktan rahatsız olan İngiltere 2016‘da yapılan AB referandumunda çıkma kararı aldı ve 31 Aralık 2020 ile birlikte tamamen birlikten çıkmıştır. Şuan İngiltere’nin Avrupa topraklarında yer almasının dışında Birlikle herhangi bir alakası yok.