Osmanlı Dönemi’nden yaşadığımız bu günlere kadar taşınan “kırık gül” sembolü, anlamının ne olduğu hakkında son derece merak uyandıran bir durumdur. Osmanlı Döneminde kırık gül genellikle kız çocuklarının mezar taşlarının üzerinde bulunurdu. Peki Osmanlı’da kırık güllü mezarlık ne anlama gelmektedir? Günümüzde kırık güllü mezarlıklar nerededir?
Osmanlı Devleti’nden günümüze kültürel ve sosyolojik bir çok önemli değer taşınmıştır. Fakat değişen yaşam şartları ve şehirleşme, artık pek çok simgenin fark edilmesinin önünü kapatıyor. Fark edilenlerin ise tam olarak anlamları bilinememektedir. Kullanım amaçlarıyla o dönemin sosyolojik yapısı ve insani değerlerini ortaya koyan bu simgeler içerisinde son dönemde en çok dikkat çeken kırık gül ve duvak simgeleridir. Mezar taşlarının başında bulunan kırık gül ve duvak, kullanılma amacını öğrenenleri oldukça duygulandırıyor.

OSMANLI’DA KIRIK GÜLLÜ MEZARLIK NE ANLAMA GELİYOR?
Osmanlı Dönemi’nde genç yaşta hayatını kaybetmiş olan genç kızların mezar taşları yapılırken, baş kısmına duvak şekli sembolize edilerek ayak taşına ise kırık gül simgesi/ işlemesi konulurdu. Bu duvak ve kırık gül simgelerini gören kişiler bilirlerdi ki, mezarda yatan genç bir kızdır.
KIRIK GÜLLÜ MEZARLIK NEREDE?
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Süleymaniye Camii’ne gelenler, camiinin ön kısmında bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan’ın da mezarlarının bulunduğu külliye haziresini ziyaret ederler. Burada en dikkat çeken ise, genç bir kız mezarını temsil eden duvak ve kırık gül simgelerini taşıyan mezarlık taşıdır. Süleymaniye Camii’nde bulunan bu kırık gül mezar taşı, Selanik eşrafından Mustafa Fevzi Bey’in henüz 17 yaşında vefat etmiş olan kızı Fatıma Müşerref Hanım’a aittir.