Ülkemizin Akdeniz bölgesinde yer alan ve tarihi özellikleri açısından son derece önemli olan Burdur şehrinde yer alan Kremna Antik Kenti, tam bir kültürel miras olarak göze çarpıyor. Bu yazımız da merak edenler için Kremna Antik Kenti nerede, Kremna Antik Kenti tarihi özellikleri nelerdir gibi sorularınıza yanıt aradık…
Ülkemiz uzun senelerdir birbirinden çok farklı özelliklere sahip olan medeniyetlerin yaşadığı eşsiz ve kıskanılası bir coğrafyaya sahiptir. Göz kamaştıran eserleriyle görenleri hayrete düşüren bu tarihsel ögeler, her şehirde olduğu gibi Burdur’da da karşımıza çıkmaktadır. Gelin, sizinle Burdur’a doğru benzersiz bir yolculuğa çıkalım ve Kremna Antik Kenti’nin özgün dokunuşlarını yakından inceleyelim.
Kremna Antik Kenti Nerededir ?
Akdeniz bölgesinin küçük ve şirin kentlerinden bir tanesi olan Burdur’da yer alan Kremna Antik Kenti, Bucak ilçe sınırlarına bağlı olan Çamlık köyünde bulunuyor. Antik kent, Burdur il merkezine yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıktayken; Bucak ilçesine ise yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta olarak bilinmektedir.

Kremna Antik Kenti Tarihi Özellikleri Nelerdir ?
Çamlık Köyü sınırların içerisinde, Aksu Vadisi’ne hâkim bir tepe üzerine Psidia’lılar tarafından kurulmuştur. Önemli bir Psidia şehridir. Ayakta kalan yapılar Roma Dönemi’ne aittir. Şehrin etrafı surlarla çevrilidir. Izgara planlı olarak kurulan kentin güney ve batıdan olmak üzere iki girişi vardır. Yapılan kazılarda çıkarılan büyük ve küçük Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda sergilenmektedir.

Uçurumlar ile Çevrili Muazzam Bir Tarih!
Uçurumlarla çevrili olan bu antik kent adını eski Yunan dilinde “uçurum” anlamına gelen kremnadan almıştır. Topoğrafik yapısı ele alındığında ise bu büyüleyici antik kentin kuzeyi, güneyi ve doğusu uçurumlarla çevrelendiği görülür. Kremna’nın batı yakası ise surlarla çevrelenmiş ve 1100 metre yükseklikte konumlanan antik kente ulaşılması zor bir kale izlenimi katmıştır.
Aksı Vadisi’ne hâkim bir tepede konumlanan Kremna’da vadi arasında toplanan forum, bazilika, exedra, kütüphane, tiyatro, sütunlu cadde ve anıtsal giriş kapısı ayakta kalmış olan yapılardan bazılarıdır. Kremna Antik kentinde 1971-1973 yılları arasında Prof. Dr. Jale İnan tarafından yapılan arkeolojik kazıda 9 adet tanrıça heykeli (Büyük ve Küçük Athena, Leto, Hygia, Nemesis, Giyimli bir kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles) bulunarak Burdur Arkeoloji Müzesi’ne konulmuştur. Bölgede yapılan kazılar sonucu elde edilen tüm bulgular Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Antik kentin Kremna Antik Kentinde ilk yaşayan halkın Solymoslular olduğu, MÖ IV. yüzyılda Lidyalıların, MÖ 540 lı yıllarda ise Perslerin bu bölgede yaşadığı bilinmektedir. Büyük İskender’in Kremna Antik Kentini alması ile ise bölge MÖ 330 yıllarında Makedonyalıların hâkimiyeti altına girmiştir. Büyük İskender’in ölümüyle birlikte antik kentin hâkimiyeti MÖ 188’de Bergama krallığına ardındansa MÖ 25 yılında Roma krallığına geçmiştir. Kremna Antik Kenti Türk hâkimiyetine geçene kadar Roma koloni şehri olarak kalmıştır.
Yoğun bitki örtüsüyle kaplanmış bu saklı güzelliğe sahip ve geçmişten günümüze kadar taşınan Kremna muhteşem atmosferiyle tüm doğaseverleri ve araştırmacıları kucaklamayı beklemektedir.
Kaynak: Türkiye Kültür Portalı (1)
Kaynak 2: Sagalasos Vakfı (2)