Kriminolog 18 ve 19 yüzyıllarda literatüre girmiş kavramdır. Kriminoloji bilimi; suç kavramını açıklayan, suçlu davranışlarının nedenlerini analiz eden suç ile mücadele etmeyi amaçlar.
Kriminolog Kime Denir?
Suçun nedenini ya da nedenleri araştıran, belirlenen ve analiz eden meslek grubuna kriminolog denir. Doğrudan suç çözme ya da cezalandırma aşamalarında yer alamazlar ancak suç ve suçlunun psikolojisini, sosyal durumu, karakter özelliklerini ve amaçlarını analiz eder.
Yapılan analizleriyle, suça sebep olan uyarı işaretlerini veya seri olaylarda potansiyel suçun nerede ne amaçla işlenebileceğini analiz ederek sunar. Suç ve suçluların cezalandırılması için kolluk kuvvetleri ile birlikte çalışmaktadır.
Nasıl Kriminolog Olunur?

İlk aşamada lise eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Lise eğitiminin ardından psikoloji, sosyoloji ya da ceza adaleti gibi bölümlerden lisans seviyesinde bir eğitim almak gerekir. Lisans sonrasında Yüksek Lisans programına katılmak isteyen adaylar için gerekli şartlarının sağlaması istenir.
Yüksek Lisans Programından eğitim almak isteyen adayların üniversite ya da fakültelerin lisans derecesiyle mezun olmak birinci şart olarak aranır. Polis Akademisi, Milli Savunma Üniversitesi, Adli bilimler, üniversitelerin örgün eğitim veren sosyoloji, antropoloji, fizik antropoloji, psikoloji bölümleri, üniversitelerin örgün eğitim veren fizik, kimya, biyokimya, hukuk fakülteleri, üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, kimya mühendisliği, fizik mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, tıp fakülteleri, filoloji bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Yüksek lisans programları tamamlayan adaylar özel sektör ya da devlet kurumlarında çalışmak için başvuru da bulunabilirler.
Kriminolog Nerede Çalışabilir?
Yukarıda belirlenen lisans programının birinden mezun olan ve kapsamlı eğitim alan adaylar;
l Kriminal Polis Laboratuvarları
l Araştırma Geliştirme Şube Müdürlüğü
l Güven Timleri Şube Müdürlüğü Madde Kullanımı ile Mücadele Büro Amirliğinde
l Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü
l Cezaevi Hizmetleri
l Kriminal Hizmeti Veren Özel Kurum ve Kuruluşlar
l Mahkeme Hizmetleri
l Narkotik Şube Müdürlüğü
l İnterpol Şube Müdürlüğü
gibi özel ve devlet kurum, kuruluşlarda istihdam imkanı bulabilirler.
Kriminolog Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Suçun nedenini ya da nedenleri araştırmak, belirlemek ve analiz etmek temel sorumluluğudur.
Diğer görevleri;
l Delilleri inceler.
l Laboratuvar ortamında çalışmayı sürdürmek
l DNA ve parmak izi saptaması ve karşılaştırması yapmak
l Suç ile suçlular arasındaki ilişkisi belirmemek
l Polis ve adli kurum ve kuruluşlara yardım etmek
arasında yer alır.
Kriminolog Ne Kadar Maaş Alır?
Özel kurum ve kuruluşlar ya da devlet adli kuruluşlarında görev alan kriminolog maaşları değişiklik gösterir. Maaş oranların belirlenmesinde iş yoğunluğu, tecrübe, şehir, kıdem, görev tazminatı ve fazla mesai gibi kriterler kullanılır. Bu kapsamda 7000-10000 TL arasında değişir.