Mesai ücreti çalışanların iş kapsamında fazladan çalıştıkları sürelerde devreye giriyor. Ancak her zaman mesai ücretleri verilmiyor veya eksik hesaplanıyor. Yargıtay ise bu durumda devreye girerek mesai ücretleri hakkında emsal teşkil edecek karar yayınladı.
Mesai Ücreti Alamayanlar İçin Önemli
Mesai ücreti ile ilgili mağdur olan bir işçi mahkemeye başvurdu. Bir akaryakıt istasyonunda pompacı olarak çalışan işçi, fazla mesai ücretlerini alamadığı için istifa etti. Sonrasında ise mesai ücretlerini talep etmesine rağmen kendisine ödenmeyince soluğu mahkemede aldı.
Davalı iş yerinde pompacı olarak çalıştığını ve işe alım sırasında kendisine boş senet imzalatıldığını, fazla mesai alacaklarını da talep ettiğinde hakarete uğradığını ve böyle bir hakkının olmadığını belirttiklerini ifade etti.
Fazla mesai alacaklarının ödenmesi için ise firmaya ihtarname gönderdiğini ve iş sözleşmesini de haklı nedenler ile feshettiğini, buradan da doğan kayıpların önlenmesi için gerekenlerin yapılması gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda kıdem tazminatı, yol ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti taleplerini istedi.

Mahkeme ise davanın reddine karar verdi ve alacaklı olunmadığını bildirdi. Ancak davalı karara itiraz ederek istinafa götürdü ve devreye Yargıtay girdi.
Mesai Ücretinin Ödenmemesi Haklı Fesih Doğurur
Fazla mesai ücretinin ödenmemesi durumunda haklı fesih nedeni olacağını söyleyen Yargıtay şu karara vardı:
“4857 sayılı İş Kanunu 24/II-e maddesi uyarınca işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. 4857 sayılı Kanun’un 24/II-e bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların da ödenmemesi işçiye haklı fesih imkanı verir. Yukarıda açıklandığı üzere davacının fazla mesai ücreti alacağı bulunup bulunmadığı tespit edildikten sonra davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip etmediği konusunda değerlendirme yapılmalıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir” şeklinde açıklama yapıldı.