Hastalar küçüklü büyüklü geçirdikleri ameliyatlardan sonra öyle her şeyi yiyemezler. Doktorlar operasyon geçiren hastalara yiyecekleri ve içecekleri konusunda uyarıda bulunurlar. Bizler de bu hastaların operasyondan sona nasıl beslenmesi gerektiğini Operasyon Diyeti kapsamında açıklamaya çalıştık. İşte Operasyon Diyeti’nde uyulması gerekenler…
Operasyon Sonrası Neden Diyet Yapılır?
Hasta olan kişilerde beslenmede amaç hastalık veya tedaviye bağlı sindirim, emilim veya besin öğesi metabolizmasında meydana gelen değişiklikleri dikkate alarak hastanın günlük olarak tedavisinde alması gereken enerji ve besin öğelerinin hastaya dengeli ve yeterli bir şekilde verilmesini sağlamak en büyük amaçtır.
İlk olarak her diyet insanların geçirmiş olduğu hastalığa, fiziksel durumuna ve psikolojik yapısına göre hazırlanır.
Bir diyet hazırlarken, diyetin kalorisi hastanın fiziksel öğelerine ve yaşına göre hazırlanır.
Diyette tüketilecek besinler hastalığın rahatsızlığı göz önünde bulundurularak buna göre protein, yağ ve karbonhidratın dengeli olması sağlanır. Hastanın herhangi bir sıkıntısı var ise buna göre düzenlemeler yapılır. Örneğin KOAH’lı bir hastada karbonhidrat kısıtlanıp yağ arttırılması yapılabilir.
İlgili; Şekersiz 21 Gün Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır ?
Emilim metabolizmasında ve sindirim bozukluğu olan hastalarda veya bir besine karşı alerjisi olan hastalarda diyetlerinde o besin varsa veya içeriyorsa diyet listesinden o yiyecek çıkarılır ve yeni bir liste oluşturulur. Örneğin laktoz alerjisi olan kişilerde süt ve süt ürünleri diyet listesinden kaldırılır. Yani hastaların yaşadıkları rahatsızlıklar bunlar özellikler alerjisi varsa bilinmesi oldukça önemlidir. Çünkü alerji olunan bir şeyde bu fark edilmeden hastaya verilirse bu ölüme kadar götürebilir.
Operasyon Sonrası Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat sonrası beslenme oldukça önemlidir. Çünkü operasyon geçiren bir hastanın hızlı bir şekilde iyileşmesi için bazı protein ve kalorilere ihtiyacımız olacaktır. Bunun için doktorlar ameliyattan sonra geçen yaklaşık 2 aylık süreçte bir diyet önermezler. Çünkü bu dönem kendinizi toplamanız için iyi beslenmeniz gereken dönem. Tuz konusunda hassasiyet gösterdikten sonra azar azar olmak şartıyla birçok besin değeri olan şeyleri tüketmenizde bir sakınca yoktur. Ancak bu dönem oldukça hassas bir dönem olduğu için kan değerinizin düşük olması gerektiğinden sağlıklı şeyler tüketmeli ve zararlı şeylerden uzak durmalısınız.
Yemek yaparken sıvı yağ tercih edilmeli zeytinyağı ve ayçiçek yağı kullanılmalıdır. Bu dönemde bol bol protein ağırlıklı beslenmeli balık, hindi ve tavuk tüketimine ağırlık verilmelidir. Haftada 1 2 tane yumurta tüketin ve sofranızda sebzeyi eksik etmeyin. Vitamin de şart olduğundan meyveleri de öğününüze ekleyebilirsiniz. Bu tür beslenmeler hem sağlığınıza iyi gelecek hem de kan değerinizin düzene girmesini sağlayacaktır.
Ameliyat Sonrası Neler Yenmelidir?
Ameliyat sonrası kas kütlesini korumak ve geliştirmek, operasyon sonrası dokuların iyileşmesi için yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketilmeli bunun dışında meyve, sebze olmak üzere size iyi gelecek besinlerin listesini hazırladık.
İşte Ameliyat Sonrası Tüketileceklerin Listesi
Tamamen Serbest Olanlar
- Balık (Haşlama veya ızgara) şeklinde hazırlanmalı.
- Tavuk (Izgara veya haşlama şeklinde, derisi yenmemelidir.)
- Salata (Sossuz olmalıdır.)
- Peynir (Çökelek peyniri)
- Ekmek (Kepek, çavdar veya yulaf olmalıdır.)
- Sebze (Haşlama veya az yağda pişmiş olmalıdır.)
- Meyve Türleri
- Kuruyemiş ve baklagiller
Az Miktarda Tüketilmesi Gereken Besinler
- Tatlılar (Sütlü tatlı, reçel ve bal)
- Beyaz peynir (2-3 kibrit kutusu kadar)
- Süt (Yağsız olmalı, günde 1 bardak)
- Yoğurt (Günde ortalama yarım su bardağı kadar)
- Kırmızı et (Yağsız)
- Yumurta (Haftada 1 2 kere)
Tüketilmesi Tamamen Yasak Olanlar
- Gazlı içecekler
- Çay
- Soda
- Alkollü içecekler
- Şeker içeren tüm içecekler
- Şeker ilaveli meyve suları
- Tam yağlı yoğurt, ayran, süt, peynir
- Ekmek ve türevleri
- Kafein içeren içecekler
- Kuru meyveler
- Hamur işleri
- Yağda kızartılmış besinler
- Katı kıvamda olan bütün besinler
- Mısır
- Kuru baklagiller
- Hazır çorbalar
- Çikolata, dondurma ve şekerlemeler
- Kepekli ürünler

R1-R2-R3 Diyeti Nedir?
Hastanede tedavi amaçlı bulunan her hastanın kendine göre bir diyeti vardır. Doktorlar hastanın kilosu, boyu yada alerjisi olup olmadığına göre diyet reçetesi yazarlar. Buna göre hastalara verilen yemekler belirlenir. Yani hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme özelliği ön plana çıkmaktadır.

Operasyon diyetinde günde 3 öğün beslenilir. Diyet aşamalarına göre yiyecek menüsü artırılıp yada azaltılabilir. Operasyon diyetinde, bir sonraki aşamaya geçilebilmesi için ilk aşamanın tamamen sona ermesi lazım. Aksi halde zorlanmaya bağlı sorunlar olabilir. Ameliyat sonrası olduğu için ilk olarak R1 diyeti yapılır. Çünkü bağırsakların zorlanmaması lazım ve buna göre besinler alınmalıdır. R1 diyetinde menü oldukça sade ve azdır. Böylelikle hem midenin hem de bağırsakların zarar görmesi önlenmiş olur. R1 diyeti tam anlamıyla uygulandıktan sonra bir sonraki aşama olan R2 diyetine geçilebilir. Bu aşama artık yavaş yavaş katı besinlerin tüketileceği aşamadır. Bu aşamada da gaz yapan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. R2 diyeti de aksatılmadan tamamlandıktan sonra rahatlıkla R3 diyetine geçebilirsiniz. Eğer hastanın herhangi bir besine alerjisi yoksa R3 diyetinde artık tüm besinler tüketilebilir.
R1 Diyeti Diğer Adıyla Sulu Gıdalar
R1 olarak adlandırılan bu dönem ameliyat sonrası olan dönemdir. Bu dönemde hazmı kolay yiyecekleri tercih etmelisiniz. Bunların başında da sulu gıdalar olarak nitelendirdiğimiz besinler gelmektedir. Bu yiyecekler; tanesiz çorba, tanesiz hoşaf, bitki çayı veya açık çay şeklindedir. R1 diyetinde önemli bir ayrıntı ise sindirim ve gaz probleminin olmaması başlıca şarttır.
R1 Diyeti Örnek Menüsü
Kahvaltı: 2-3 adet petibör bisküvi ve çay tüketebilirsiniz.
Öğle yemeği: un çorbası ve posasız hoşaf yiyebilirsiniz.
Akşam yemeği: tavuk çorbası ve posasız hoşaf sizin için oldukça uygun bir men.
R2 (Sulu Yumuşak) Diyeti Nedir?
R1 diyetini başarıyla tamamladıktan sonra artık R2 diyetine geçebilirsiniz. R2 diyetinde de yine dikkat etmeniz gereken durum gazlı içeceklerden uzak durulmalı ve süt ürünlerinden de sadece peynir tüketmelisiniz. Yoğurt, süt ve peynirden başka diğer ürünler gaz yapacağından dolayı sadece peynir tüketebilirsiniz. R2 döneminde yine gaz yapabilme özelliğinden dolayı çiğ sebze ve meyve tüketmeyin. R2(Sulu yumuşak) diyetinde yine et, tavuk ve balık
gibi besinleri tüketmeyin.
R2 Diyeti Örnek Menüsü
Kahvaltı: peynir, galeta ve bal yanında çay içebilirsiniz.
Öğle yemeği: gaz yapmayan çorba, patetes püresi veya gaz yapmayan iyi pişmiş sebze yemeği yada püresi, muhallebi verilebilir.
Ara öğün: yağsız peynir ve 3 adet grisini yanında sıvı olarak ıhlamur veya açık çay içebilirsiniz.
Akşam yemeği: aynı şekilde gaz yapmayan çorba, sebze yemeği veya patetes püresi, sütlaç, taneli komposto, etimek ve grisini tüketebilirsiniz.
R3 (Normal) Diyeti Nedir?
R3 diyeti ise ameliyattan sonraki son diyettir. R1 ve R2 diyetini başarıyla tamamladıktan sonra artık rahat şekilde bazı ürünleri tüketebilirsiniz. Bu diyet döneminde eğer herhangi bir özel hastalığınız yada bir besine alerjiniz yoksa istediğiniz gibi beslenebilirsiniz. Burada amaç tüm yiyeceklerden alınacak olan karbonhidrat, yağ oranı ve protein gibi besinleri R3 diyetinde almak. İyileşme dönemi olan bu R3 diyeti döneminde artık hastaların iyileşme dönemi olduğundan sağlıklı ve düzenli beslenildiğinde iyileşme süresi hızlanacaktır. Hastalara bu diyet döneminde 3 öğün yemek verilir. Hastanın kişisel özellikleri dikkate alınarak alması gereken enerjiye karar verilir. Yine hstaya kişisel özelliklerine göre ara öğünler yapılabilir. Hastaların yumuşak ve sulu diyeti rahatça tüketebilmesi durumunda tedavi koşulları göz önünde bulundurularak R3 yani katı diyete gönül rahatlığı ile geçiş yapılır.
R3 Diyeti Örnek Menüsü
Kahvaltı: 2 çeşit peynir türü, zeytin, bal veya reçel çeşitleri, domates/salatalık, beyaz ekmek, yumurta (haftada 3-4 gün) gibi besinleri tüketebilirsiniz.
Öğle: Çorba (herhangi bir çeşit), etli yemek (120 gr etli), sebze yemeği (60 gr etli), pilav veya makarna, yoğurt yada ayran, cacık, salata yenilebilir.
Akşam: çorba, sebzeli yemek veya etli sebze yemeği (60 gr etli), pilav veya makarna, yoğurt yada ayran, cacık, salata yanında tatlı ve meyve tüketmenizde bir sakınca yoktur.
R1-R2-R3 Diyeti Kimlere Uygulanır?
Bu 3 diyet Ameliyat geçirmiş hastalara uygulanır. R1-R2-R3 şeklinde aşamalı olarak uygulanan diyet sistemiyle hastanın operasyon sonrasında besin kaynaklarını gerekli olarak almaları amaçlanır ve böylece hastanın iyileşme süresi kısaltılır.