Yüzyıllar boyunca kültürler, kağıt işçiliğine sanatsal olarak yaklaşmak, benimsemek ve uyarlamak için yaratıcı yollar bulmuş. Dünyada özellikle kapsamlı bir kağıt izi bırakan popüler bir uygulama, kağıt katlama sanatı olan origami’dir.
Japonya’ya en yakından bağlı olsa da, origami’nin Çin ve Avrupa’da da kökleri vardır. Burada, her kültürün güzel ve sevilen sanat biçimini nasıl şekillendirdiğini anlamak için uygulamanın benzersiz tarihini sizler için keşfediyoruz.
ORİGAMİ NEDİR ?
Origami, kağıt katlama sanatıdır. Adı Japonca ori (“katlama”) ve kami (“kağıt”) sözcüklerinden türemiştir . Geleneksel origami, tek bir kare kağıdı (genellikle renkli bir tarafı olan) kesmeden, yapıştırmadan, bantlamadan ve hatta işaretlemeden yapmaktır.
Origami Tarihi;
Birkaç ülke, origami’nin bugünkü uygulamaya dönüştürülmesinde çok büyük bir öneme sahip.
ÇİN;
Kağıt MS 105 civarında Çin’de icat edildi ve katlanmış kağıt – veya zhezhi – büyük olasılıkla kısa bir süre sonra ortaya çıktı. MS 900 yılına gelindiğinde, kağıt yuanbao veya altın külçeleri, geleneksel Çin cenazelerinin temelini oluşturuyordu.
Altın veya sarı kağıdın titizlikle külçe paraya katlanmasıyla oluşturulan bu geçici süslemeler, tören sonunda ateşe atılmak sureti ile işlendi.
Sonunda, kağıt katlama yaygın bir uygulama haline gelecekti. Japon origamisine benzemesine rağmen, daha modern Çin kağıt katlama tekneleri ve kutular gibi cansız nesneleri temsil etmeye ilgi gösteriyor.
JAPONYA;
Kağıt, 6. yüzyılda Japonya’ya tanıtıldı. Bu süre zarfında, kağıt katlama uygulaması törensel bir Şinto ritüeli olarak ortaya çıktı. Japonya’nın Edo Dönemi’ne (1603 – 1868) kadar origaminin de yavaş bir aktivite ve sanat formu olarak görülmesi mümkün değildi.
AVRUPA;
Avrupa’da kağıt katlamanın 17. yüzyılda popüler hale gelen peçete katlamadan evrimleştiği düşünülüyor. Japon origamisine çok benzer şekilde, peçete katlama, bir dizi soyut ve figüratif formla sonuçlanan farklı yöntem ve teknikleri içeriyordu.
Sonunda, katlama konusundaki bu ilgi, akşam yemeği partilerinde peçetelerin ötesine geçti ve okullara, yani Friedrich Fröbel’in çığır açan müfredatına girdi .
Anaokullarının kurucusu olarak Fröbel, kağıt katlama da dahil olmak üzere “oyun ve etkinlik” enstitülerine çeşitli uygulamalı aktiviteler dahil etti. Bu, çocukları origami ile tanıştırdı ve sonunda sanat formunun kıtada gelişmesini sağladı.