Özgeçmiş internet üzerinden yaptığınız iş başvurularında ve bireysel iş görüşmelerinde kendinizi ve yetkinliklerinizi en doğru şekilde ifade edebilmenizi sağlamak açısından oldukça önemlidir. Birçok kişi özensiz bir şekilde hazırladığı özgeçmiş sebebiyle, iş için uygun olsa bile daha ilk aşamada elenmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için özgeçmiş hazırlama aşamasında standartları sağlamak gerekmektedir.
Özgeçmiş Nedir?
CV olarak da bilinen ve açılımı curriculum vitae olan özgeçmiş; kişisel bilgilerin yanı sıra eğitim, mesleki tecrübe ve yetkinlikler konusunda işverene bilgi sağlayan yazılı belgedir.
Özgeçmiş oluşturma konusunda yeterli özen gösterilmediği takdirde, iş başvurularından olumsuz sonuç almak kaçınılmaz olacaktır. İyi hazırlanmış bir CV sizi avantajlı kılarken, baştan savma bir CV sizi yanlış tanıtacak ve işi kaçırmanıza sebep olacaktır. Bu nedenle yapılacak iş başvurularından önce özgeçmiş hazırlama konusunun üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.
Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
Bir iş başvurusu yaptığınızda insan kaynaklarının ya da iş verenin görmek isteyeceği olmazsa olmaz bilgiler bulunmaktadır ve özgeçmişinizde ayrıntılarıyla yer almalıdır. Bunlar:
- Kişisel bilgiler,
- Eğitim bilgileri,
- İletişim bilgileri,
- Geçmiş iş tecrübeleri,
- Edinilmiş sertifikalar,
- Mesleki yetkinlikler,
- Yabancı dil bilgileri,
- Referanslardır.
Buna ek olarak ilgi alanlarınız, hobileriniz özgeçmiş oluşturma aşamasında ekleyebileceğiniz bilgilerdendir.

CV Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Özgeçmiş hazırlarken önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlara dikkat ederek hazırlanacak bir özgeçmiş, kendinizi en doğru şekilde tanıtmanıza yardımcı olacaktır.
Özgeçmiş hazırlama aşamasında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Verdiğiniz tüm bilgiler doğru olmalıdır. Eğitim bilgileri, mesleki tecrübeler konusunda yanıltıcı ya da eksik bilgi vermek işe alınsanız bile sonraki süreçte olumsuz durumlarla karşılaşmanıza sebep olacaktır.
- İş başvurusu yaptığınızı unutmamanız ve buna uygun bir fotoğraf tercih etmeniz gerekmektedir. En çok yapılan hatalardan biri selfie denilen ve çoğunlukla sosyal medyadan indirilmiş fotoğrafların özgeçmişte kullanılmasıdır. Bu nedenle uygun bir kıyafetle çektirilmiş vesikalık tercih etmek uygun olacaktır. Erkekler için saç ve sakal uzunluğuna dikkat etmek, kadınlar için ise aşırı makyajdan kaçınmak doğru bir seçimdir.
- İletişim bilgileri kısmında belirttiğiniz telefon numarasının ve mailin güncel olması önemlidir. Aksi takdirde iş fırsatını elinizden kaçırabilirsiniz. Ayrıca mail adresinin de iş dünyasında kullanıma uygun bir adres olması önemlidir.
- Yazım ve imla kurallarına uygunluk, özgeçmiş hazırlarken dikkat edilecekler arasında yer almaktadır.
- Uzun cümleler kurmamaya, anlatılmak isteneni mümkün olduğunca kısa ve yalın cümlelerle ifade etmeye özen gösterilmelidir. Karşı tarafa net olmayan bir dille sunduğunuz her bilgi kafa karışıklığı yaşanmasına sebep olacaktır.
Özgeçmiş Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?
İş başvuruları değerlendirilirken çok uzun olan özgeçmişler dezavantaj sağlamaktadır. Bunun sebebi, genellikle gereksiz bilgilere fazlaca yer verilmesidir. Bu nedenle, özgeçmiş en fazla 2 sayfa olmalıdır. Yeni mezun olmuş ve iş tecrübesi bulunmayanlar için tek sayfalık bir cv yeterli olacaktır.
Özgeçmiş hazırlarken dikkat edilecekler konusunda özen gösterildiği takdirde, kendinizi net bir şekilde ifade etmeniz ve bu sayede kısa sürede iş bulmanız mümkün olmaktadır.