Paramedik Maaşları Ne Kadar 2022? Acil tıp teknikeri (ATT) olarak da bilinen paramedikler, hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluştururlar bizde bu içeriğimizde bu bölümde çalışan kişilerin 2022 yılında devlet ve özel hastanelerde kazandıkları maaşları ele aldık…
Paramedik Maaşları Ne Kadar 2022?

Paramedik maaşları güncel yeni zam oranları ve farkları açıklandı! Acil tıp teknisyeni yani ATT olarak da bilinen paramedikler, yeni zam oranlarını merakla bu işi yapanlar tarafından bekleniyordu. Özellikle üniversitelerden yeni mezun olmuş paramedik adaylarının ne kadar maaş alacağı konusu da en çok üstünde durdukları mevzu. Paramedik maaşları 2022 belirsizliğini etkileyen faktörler ise; mezuniyet durumu ve derecesi, maaşlara ciddi anlamda etki eden unsurlar arasında yer almakta. Aynı zamanda kişinin çalıştığı kurumda, maaşı tutarını etki eden unsurlardan biri. Örneğin devlet hastanelerinde çalışan bir paramedik ile, özel hastanede çalışan bir paramedik maaşı birbirinden farklı olmaktadır.
Paramedik maaşları 2022 devlet ve özel sektör arasında oluşan bu temel maaş farkları nedeniyle, bizlerde net bir bilgi sahibi olmanız adına farklı başlıklar altından tüm paramedik maaş farklarını ele aldık. Özellikle bir çok kaynak, bu zamlı maaşları tek başlık altından incelerken; kıdem ve derecelerin unsuru ile mezuniyet faktörlerini göz ardı etmekteydi. Bu durum nedeniyle paramedik maaş araştırması yapan bir çok kişi tüm zamlı oranları net olarak bilemiyordu.
Devlet – Özel Güncel Paramedik Maaşları 2022

Paramedik maaşı 2022 konusunda özel hastaneler ve devlet kadrosu tutarlarına bu içeriğimizde açıkladık. Özel sektörde paramedikler iş deneyimi göz önünde bulundurulmadığında genellikle asgari ücret ile işe başlar. Yıllık ve dönemsel olarak yapılan bu zamlar ile maaşlarında da artışlar görülür. Özel sektör maaşlarının devlet maaşlarından daha düşük olmasının sebebi ise; alım için herhangi bir sınav şartı olmamasıdır. Devlette paramedik olarak çalışmak isteyen bir kişi KPSS’ye girerek atanma için gerekli puanı almalıdır. Ancak özel sektörde böyle bir zorunluluk bulunmaz. Bu sebeple maaş standartları daha düşüktür.
Yine de bazı özel hastaneler, çalışanlarının emeğinin karşılığını verebilme politikası yürüttüğü için asgari ücretten yüksek bir maaş ile işe başlatır. Devlette kadrolu paramedik olarak işe başlayan bir kişi 2022 yılında 6.250 TL ile iş hayatına başlamaktadır. Asgari ücret için 2022 güncel paramedik maaşı ise 4.253 TL olarak belirlenmiş ve onaylanmıştır. Bu aynı zamanda en düşük paramedik maaşı olarakta kayıtlara geçmektedir. Paramedikte çalışmaya başlayan bir kişinin ilk 5 yılda artışlarını aşağıya yazdık:
- Çalışma deneyimi olmayan, yeni atanan paramedikler, 6250-6700 TL arası maaş alır.
- 5 yıllık meslekte çalışma deneyimi olan paramedikler, 6750-7000 TL arası maaş alır.
- 10 yıllık meslekte çalışma deneyimi bulunan paramedikler, 7000-7400 TL arası maaş alır.
- 15 yıllık çalışma deneyimi bulunan paramedikler, 7400-7600 TL arası maaş alır.
- 20 yıllık çalışma deneyimi bulunan paramedikler, 7600-7800 TL arası maaş alır.
- 25 yıllık deneyimi bulunan paramedikler, 7800-8000 TL arası maaş alır.
- 30 yıllık deneyimi bulunan paramedikler, 8000-8500 TL arası maaş alır.
Sağlık Bakanlığı Personel Alımı 2022 Branş Dağılımı Hakkında Bilgi Edinmek İçin Tıklayın!
Özel hastanelerde yeni başlayan Paramedik maaşları 4.500 TL ile 5.000 Türk lirası aralığında olmaktadır. Yine özelde tecrübeniz arttıkça bu tutarlar 6.500 ile 7.000 Türk lirası aralığına kadar çıkmaktadır. Her ne kadar asgari ücret tutarı 4.253 Türk lirası olarak belirlenmiş olsa bile, paramedik personelleri çalışma standartları ve mesai saatlerinden ötürü en azından 4.500 TL bantlarını görebilmektedir. Yine bazı istisna olarak gösterebileceğimiz özel hastaneler ise, paramedik maaşı için en düşük 6.000 TL civarında maaş ödemesi yapmaktadır. Ancak bazı özel hastanelerde yukarıda belirttiğimiz gibi değişiklik göstermektedir.
Kimler Paramedik Olabilir?

Sağlık lisesi mezunları, ön lisans veya lisans programlarında paramedik mezunu kişiler acil tıp teknikeri olarak devlette ve özel sektörde işe başlayabilir. Alınan eğitim seviyesine, lise, ön lisans veya lisans mezunu olunmasına göre girilecek iş pozisyonu ve maaşlarda değişiklikler olabilir. Lisans mezunları ön lisans ve lise mezunlarına göre daha fazla maaş alacaktır. Devlet hastanelerinde kadrolu olarak çalışmak isteyen kişiler KPSS’ye girmeli, gereken puanı almalı ve atamalardan başarıyla çıkmalıdır.
Özel hastaneler için ise iş ilanı olduğunda başvuru yapmak yeterlidir. Elbette bu durumda da işverenin bir mülakat tarzı olabilir. İş başvurusu sırasında hangi şartlarda çalışacağınız, hangi koşullarda işe gireceğiniz konusundaki tüm detayları insan kaynakları sorumlusundan öğrenebilirsiniz.
Paramedikler Ayda Kaç Saat Çalışıyor?
Paramedikler 1 ay içinde 7 gün mesai şeklinde çalışmaktadır. Aylık 160 saatlik çalışma süresinin doldurması gerekir ve 160 saatin üzerindeki zaman dilimi için ek ödeme alırlar. Mesai adı altında yapılan bu ödeme, 160 saatin üzerine çıkan her paramedik mezunu için geçerlidir. Bunun dışında 7 günlük tutulan nöbetlerin tamamı gün boyu yani 24 saat olarak kabul edilmektedir. Ayrıca paramedik maaşları konusunda, döner sermaye ile bazen ek ödemelerde olabiliyor. Bu konuda yine çalıştığınız kurum ve sisteme göre değişiklik göstermektedir.
Paramedikler Ayda Kaç Gün Çalışır?
Bir paramedik ayda 160 saat çalışmak zorundadır. 160 saatin üzerindeki çalışma dilimi mesai olarak kabul edilir ve ek ödeme yapılır. Bunun haricinde mesai kabul edilen süre 7 gün olmaktadır ve 24 saat nöbet tutulur.
ATT ile Paramedik Arasındaki Fark Nedir?
ATT ile paramedik aynı meslek olarak kabul edilir. Aynı meslek olmasına karşın ünvan farkı bulunmaktadır. Ayrıca Paramedik çalışanlarının ilaç kullanım yetkisi vardır. ATT çalışanları ilaç kullanım yetkisine sahip değiller.
Paramedik Kaç Yıllık Mezuniyet İster?
Üniversiteden 2 yıllık mezuniyet ile paramedik olunabiliyor. Aynı zamanda mezuniyet durumuna göre de paramediklerin aldığı maaş değişiklik gösterebiliyor. Mezuniyet durumuna göre özel sektörde çalışan ATT’nin maaşı da bu durumdan etkilenebiliyor.