Çanakkale taraflarının en sevilen balıklarından bir tanesi olan sardalya balığının çok uzun süren uğraşlar sonucunda hazırlanması ile ortaya çıkan sardalya tuzlaması, Gelibolu ve Çanakkale’ye yolu düşenlerin kesinlikle denemesi gereken lezzetler arasında yer alıyor. Biz de sizler için bu yazımız da evde sardalya tuzlaması nasıl yapılır sorusunun detaylı anlatımını vereceğiz.
Bundan önce yaptığınız bütün balık tariflerini unutun ve sardalya balığını nasıl tuzlayabileceğimizi beraber inceleyelim. Diğer balık türleri kadar fazla bilinmese de son derece yararlı ve ilginç bir tür olan sardalya balığını yakından tanıyınca tadı ve özellikleri kesinlikle hoşunuza gidecektir. Kendine özgü lezzeti ve görünümü ile dikkat çeken sardalya balığı, nefis balık yemeklerinin başrol oyuncusu olmak için idealdir. Hamsi balığına benzemesi ile bilinen Sardalya balığının faydaları ve lezzeti ile ilgili bilgiye sahip oldukça daha çok tüketmek isteyeceksinizdir.
Buna da Bakınız; Sardalya Balığı Nasıl Pişirilir, Fırında Sardalya Balığı Tarifi
SARDALYA TUZLAMA TARİFİ;
İlk olarak sardalyaları güzel bir şekilde yıkayıp pullarını bıçak kullanmadan dikkatli bir şekilde ayıklayın. Ensesinden tutup kafalarını kopararak karınlarını iyice temizleyin. Temizlenmiş olan balıkları güzelce yıkayın ve kılçıklarını ayıklayıp 2 parça fileto haline getirip kapatın.
Tuzlama yapacağınız miktara bağlı olarak bir teneke veya cam kavanoz temin edin. Kabın dibine yaklaşık 1 santim kalınlığında tuz yayın. Tuzun üstüne kapatılmış filetoları bir ters bir yüz olarak dizin. Üstlerini tuz ile örtün ve tekrar filetoları bir ters bir düz dizip üzerlerini tuzla örtün.
Balıklar bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Son olarak üstüne bir tabak veya tahta koyup onun üzerine de ağırlık (örneğin temiz bir taş) koyun. Filetolar, eğer buzdolabında saklanacaksa 1 haftada hazır olur. Servis yapmadan önce tuzlamaları yıkayın ve 2 saat elma sirkesinde bekletin. Üstüne zeytinyağı limon sıkın…
SARDALYA TUZLAMA PÜF NOKTALARI;
Balıkları fileto olarak çıkarmadan ve kafasını koparmadan, solungaçlarından tutup karnını yarmadan temizlemek te mümkündür. Bu durumda tuz balık eti ile fazla temas etmeyeceği için daha lezzetli olur. Ancak balıkların kafalarını taşla ezmek gerekir.
Sofra tuzu yerine iri çekilmiş sanayi tuzu kullanılması tavsiye olunur.
Tuzlama 15 günden fazla saklanacaksa salamurasını 15 günde bir yenilemek gerekir.
Buna da Bakınız; En İyi 10 Balık Yağı Markası Tavsiyesi