Yavaştan kış aylarının yaklaşması ile birlikte insanların en çok dikkatini çeken sıcak su kaynaklarının bulunduğu mekanlar. Havaların soğuması ile birlikte artık kendilerini sıcak yerlere atmak, yeraltının doğal ve el değmemiş şifalı sularına bırakmak isteyen insanlar için. Türkiye’de bulunan başlıca kaplıcaları sizler için araştırdık. İşte Jeotermalin etkisiyle kemiklerinize iyi gelecek başlıca kaplıcalar bu yazımızda.
1- Afyon – Sandıklı Kaplıcası (Hüdai)

Sıcak su ve kaplıca denince ülkemizde ilk akla gelen yer elbette Afyon. Sadece Türkiye’de değil Dünya’da doğal sıcak su kaynakları bakımından oldukça önemli bir yere sahip olan Afyon’a kaplıcalar da tatil yapmak ve doğal sıcak suların şifasından faydalanmak adına binlerce turist Afyon’a geliyor. Afyon’un Sandıklı ilçesi ise bünyesinde bulundurduğu birçok termal kaynağı ile insanların dinlenebileceği kaplıcalara sahip. Doğal su sıcaklığı 42 ile 53 derece arasında değişen termal kaynak; felç, farenjit, deri hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Sandıklı (Hüdai) Kaplıcası için, termal suların en şifalısı olduğu söyleniyor ve yüksek kükürt oranıyla gençlik-güzellik iksiri olarak adlandırılıyor. Sandıklı Kaplıcası’nı diğer kaplıcalardan ayıran en önemli özelliği ise, ünü dünyaya yayılmış çamur banyoları. Ortopedik operasyonlar ve spor yaralanmalarında şaşırtıcı derece iyileştirici bir etkiye sahip olması.
Gitmek isteyenler için Afyon – Antalya Karayolu’nun 65. kilometresinde bulunan kaplıcanın çevresinde konaklama imkanı sunan bir çok otel bulunmakta.
2- Denizli – Pamukkale Travertenleri

Pamuksu görüntüsü ile tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran Pamukkale Travertenleri, aynı zamanda şifa dağıtıyor. Özellikle yabancı turistlerinde ilgisini çeken Pamukkale, şifası yüzyıllar önce keşfedilmiş, karstik alanlardan çıkan termal suların oluşturduğu pamuk görünümlü kalker tüfleriyle Denizli’nin en ünlü termal kaynağı olarak biliniyor. Pamukkale merkeze 18 km. uzaklıkta buluna travertenler, kireç çözeltisinin oluşturduğu görüntüsü sebebiyle de görenleri resmen kendine hayran bırakıyor. Kış aylarında aileniz ile gideceğiniz Denizli Pamukkale’nin kaplıca suyu; kalp ve damar, dolaşım sistemi, romatizmal hastalıklar ve astım hastalıklarına oldukça iyi geliyor.
3- Ankara – Kızılcahamam Kaplıcası

Başkent Ankara resmen şifa dağıtan sulara ev sahipliği yapıyor. Sadece kaplıca olarak değil aynı zamanda içebildiğimiz doğal suya zaten marketlerde sıkça rastlıyoruz. Maden suyu market reyonlarında yer alan Kızılcahamam’ı bilmeyen yoktur. Ankara’nın kuzeyinde bulunan Kızılcahamam Kaplıcası, Roma ve Selçuklular zamanında da işletildiği bilinen Büyük ve Küçük Kaplıca’dan oluşuyor. Özellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde ziyaretçi akınına uğrayan kaplıcanın, modern konaklama tesislerinde şifalı bir tatil yapma şansı sunuyor sizlere. 6 ile 50 derece arasında olan sıcak suların, karaciğer ve kalp hastalıklarından kadın hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiğini rahatça söyleyebiliriz.
4- Bursa – Oylat Kaplıcası
Görünümü ile herkesi coğrafyasına hayran bırakan Bursa, aynı zamanda bünyesinde bulunan kaplıcalar ile insanlara şifa dağıtıyor. Çok eski bir geçmişe sahip olan Oylat Kaplıcası, Bursa’nın İnegöl ilçesi çevresinde bulunuyor. Burada bulanan Oylat Kaplıcası ile öyle bir rivayet var ki bu suyun ölüme bile iyi geldiği söyleniyor. Havaların soğuması ile birlikte kendinizi sıcak sulara atmak istiyorsanız o zaman Bursa’da bulunan bu yere uğramalısınız. Doğa ile iç içe bulunan Oylat Kaplıcası, sadece şifalı suyuyla değil temiz havası ve ormanın içinde bulunan yürüyüş parkuruyla da, sakin ve şifalı bir tatil için doğru seçim. Bursa’nın Osmanlı’ya başkentlik yaptığını bilmeyeniniz yoktur. Osmanlı döneminden kalan hamam kültürünü devam ettiren kaplıcanın 40 derece olan suyunun, özellikle ağrılı sinir hastalıkları için etkili olduğu söyleniyor. Buraya yolunuz düşmüşken kaplıcaya 1 saatlik mesafede bulunan Oylat Şelalesi ve Oylat Mağarası’nı da mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.
5- Yalova – Armutlu Kaplıcası
Türkiye’nin ilk kaplıcası olma özelliğiyle bilinen Armutlu Kaplıcası, bir başka özelliği ise Atatürk’ün burayı ziyaret etmesi. Yalova’nın Armutlu ilçesinde bulunan Armutlu Kaplıcası, ilçe merkezinin 4 km. kuzeyinde kalıyor. Termal bölge, 1. dereceden doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanı. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı dolayısıyla yerli turistin sık sık ziyaret ettiği bölge, yabancı turist tarafından da tercih edilen sağlık turizmi merkezlerinden.
Armutlu Kaplıcası, radyoaktivitesi yüksek kaplıcalar sınıfında bulunuyor. Asidin vücuttan atılmasında, sinirler üzerinde, iltihabi hastalıklarda ve kadın hastalıklarında, mide ve bağırsak hastalıklarında, yaraların iyileşmesinde, karaciğerin düzenli çalışmasında, hormonların iyileşmesinde yararlı olmasına rağmen; kanser, verem ve ilerlemiş kalp hastalıklarına iyi gelmeyebilir. Bölgede konaklamak için tercihlerinize uygun birçok tesis bulunmaktadır. Ekonomik durumunuza göre tesislerde kalabilirsiniz.
6- Bolu – Karacasu Kaplıcaları

Doğal güzelliğiyle yerli turist akınına uğrayan Bolu’nun bir başka özelliği ise şifalı sulara ev sahipliği yapması. Bolu’ya 5 km gibi kısa bir mesafede bulunan Karacasu Kaplıcaları, bünyesinde bir çok kaplıcaları bulunmaktadır. Karadeniz’in muhteşem doğasının içinde, ormanlarla kaplı bir çevrede bulunan Karacasu Kaplıcaları’nın bulunduğu bölge “termal turizm merkezi” seçilmiş olup; burada Sağlık Bakanlığı’na bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunmakta. Kaplıcanın termal suyunun; beyin ve sinir cerrahisi sonrasıdaki uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında tedavi edici etkisi olduğu bilinmektedir. Termomineralli bu suyun içme kürü olarak da iyileştirici etkisi olduğu var; ayrıca çok lezzetli ve şişelendiğinde uzun süre tadı bozulmadan saklanabilen bir doğal su.
7- Ağrı – Diyadin Kaplıcaları

Doğuanadolunun koynunda bulunan Ağrı, soğuk ve kar dolu zeminin altında resmen bir şifa saklıyor. Diyadin ilçesinde yer alan Ağrı il merkezine 60 km. uzaklıktaki Diyadin Kaplıcaları Ağrı’nın soğuk havasının aksine sizlerin sıcak bir ortamda dinlenmenize zemin hazırlıyor. Birçok hastalığa iyi gelen bu doğal su başlıca; cilt hastalıkları, romatizma, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta. Diyadin Kaplıcaları’nın şifalı suyu, ayrıca maden suyu olarak da kullanılabilmektedir.
8- İstanbul – Tuzla Kaplıcaları
İstanbul herşeye ev sahipliği yaptığı gibi şifalı sulara da ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul’da bulunan ve birçok insana şifa dağıtan kaplıcalara hafta sonunda gidebilirsiniz. Tuzla’da bulunan Tuzla Kaplıcaları, şifalı sularıyla İstanbul ve çevresinde yaşayanlar için şifa sunuyor. Sodyum oranı yüksek olan suyun, astım gibi üst solunum yolu hastalıklarının yanı sıra metabolizma ve cilt hastalıklarında da iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Tesiste aynı zamanda yer termomineral havuzda doyasıya yüzebilirsiniz.
9 – Balıkesir – Gönen Kaplıcası

Turizm şehrimiz Balıkesir aynı zamanda şifa sularının bulunduğu Kaplıcalara da ev sahipliği ediyor. Balıkesir’in Gönen ilçesinde bulunan Gönen Kaplıcası’nın suyundan hem içecek hemde vücudun belli başlı noktalarına iyi gelmektedir. Sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat açısından zengin değerlere sahip olan termal suyun sıcaklığı çok yüksek olduğundan (73 derece), bundan dolayı banyo için havuzlarda soğutulmuş su kullanılmaktadır. Gönen Kaplıcası’nın suyu 2012 yılında “Dünyanın En Mineralli Suyu” suyu olarak tescillendi. 600 metrekarelik bir alana yayılan kaplıca, aynı zamanda “doğa harikası” olarak adlandırılıyor. Mineralli suyun içilmesi, hazımsızlık ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği gibi; banyo yapılarak kullanıldığında kireçlenme gibi rahatsızlıklara ve ruhsal hastalıkların verdiği sıkıntılara iyi geldiği söyleniyor.
10 – Yozgat – Sarıkaya Kaplıcaları

İç Anadolu Bölgemizde bulunan Yozgat şehri sizlere şifa dağıtmak için, Yozgat’a bekliyor. Bir efsaneye göre Roma krallarından birinin kızının amansız hastalığına derman olduğu rivayet edilen Sarıkaya Kaplıcaları, Balkanlar Kurulu tarafından termal turizm merkezi ilan edilmiştir. Uzman doktorlar ve fizyoterapistler kontrolünde sağlık hizmeti sunan kaplıcalar, 48 derecelik suyuyla insanlara şifa sunmaktadır. Belli başlı hastalıklara iyi gelen Sarıkaya Kaplıcaları beslenme bozuklukları, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi gibi birçok hastalık için şifa kaynağı olarak görülmektedir.