Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Başkanı’nın piyasalar ile kurmuş olduğu son derece güçlü iletişim dalgalanmaları sınırlıyor. Bu nedenle faiz artışı zaman alacak gibi görünüyor. Bu durum da gelişmekte olan ekonomilerde rahat nefes almaya olanak verecek gibi duruyor.
Büyük bir merak içerisinde beklenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu gerçekleşti. Sempozyumda konuşan Jerome Powell, tahvil alımlarını azaltmaya bu sene başlamanın uygun olabileceğini ifade etti. Bunun yanında, “Tahvil alımlarında azaltım doğrudan faiz artırım zamanlaması sinyali değil” açıklamasını yaptı. Powell’ın bu konuşmasını piyasalar faiz artırımı için acele edilmeyeceği biçiminde okudu. Fed açıklaması sonrası piyasalarda sert fiyat hareketlerinin olmaması iyi bir iletişim kurulduğunun göstergesi. Merkez bankalarının atacağı adımlar konusunda yaptıkları bilgilendirici açıklamalar, piyasalarda bilgilenme boşluklarının oluşmaması güçlü iletişimi de beraberinde getiriyor. Beklentiler doğrultusunda açıklamalar yapan Powell’ın konuşması şimdilik piyasalar üzerinde baskı yaratmayacak gibi görünüyor…
Dış piyasalara karşı hassas olan yatırımcılar aynı durumu içeride ki gelişmelerde de yaşıyor. Dışarıdan gelen verilerde bir düzelme sağlansa da yurt içi risklerin fiyatlamaya dahil olacağı göz ardı edilmemeli. Sürekli temkinli olma hali varlıklara para girişini sınırlı tutuyor. Bunun ana sebebi ise para politikasındaki belirsizlikler olarak açıklanabilir.
Son 5 senede Temettü 25 Hisseleri içerisinde 10 şirketin esas faaliyet kârı açık şekilde görünüyor ki büyüdü. Esas faaliyet kârlılığı bir şirketin sürdürülebilir büyümesinin yapı taşlarından bir tanesi olarak ifade edilebilir. Şirketin gerçek faaliyetlerinden kâr sağlaması, bu kârlılığını büyüterek sürdürmesi, ana faaliyet kolunda pazar payını koruduğuna işaret eder. Enerjisini işine yoğunlaştırdığını gösterir. Yüksek esas faaliyet kârlılığı olan şirketler yatırımcılar için düşük risk profilinde olan hisselerdir.
Temettü 25 Hisselerinden oluşturduğumuz listede bulunan 10 şirkete baktığımızda köklü borsa firmalarının listede yer aldığını görüyoruz.
Bu şirketler şu şekilde: Aksa, Alkim Kimya, Anadolu Efes, Bim Mağazalar, Coca Cola İçecek, Ford Otosan, İş Y. Men. Değ., Otokar, Şişe Cam, Turkcell.
Listedeki şirketler kurumsal yatırımcıların da odağında bulunuyor. Yabancıların paylarını azaltma yönlü eğilimleri sebebi ile piyasa son 2 sene içerisinde satış baskısı altında kaldı. Fakat buna rağmen 10 hissenin 8 tanesi değer kazandı.
Aksa, Coca Cola İçecek, Ford Otosan, Şişe Cam yılbaşından bu yana % 25’in üzerinde prim yaptı.
Borsa 2021 yılbaşından bu yana % 1,25 oranında değer kaybetti. Fakat hisse fonlarda % 25’lere varan getiriler oluştu. Yılbaşından bu yana % 10’un üzerinde değer kazanan 10 hisse fon var.
Bunlar şu şekilde; Osmanlı Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu, Osmanlı Portföy İkinci Hisse Senedi Fonu, Deniz Port. BIST Tem. 25 End. His. Sen. Fonu(HSYF), Ak Portföy BIST Temettü 25 End.His.S.F.(His.Sen.Y.), Hedef Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (HSYF), Yapı Kredi Port. Bir. His .Sen. Fonu (HSYF), İstanbul Portföy Dördüncü His. Sen. Fonu, QNB Finans Portföy Bir. His. Sen. Fonu (HSYF), Ünlü Portföy His. Sen. Fonu (HSYF), Garanti Portföy His. Sen. Fonu (HSYF).
Profesyoneller tarafından yönetilen hisse fonlar piyasaları takip etmede zorlanan yatırımcılar açısından alternatif bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Borsada hacimdeki yükselişin sürüp sürmeyeceği ve endeksin 1.460-1.470’in üzerinde bir hareket sağlayıp sağlayamayacağı yakından izleniyor. Dolar kurunda 8.30 TL desteği takip ediliyor. Bu seviyenin altına kayması düşüşün devamını getirecek. Altının onsunda 1.800-.1.850 bandının aşılıp aşılamayacağı izleniyor.