Türkiye son yılların en etkili kışlarından bir tanesini yaşıyor. Ülkenin dört bir yanı yoğun kar yağışı altındayken eğlencesi kadar sorunları da beraberinde getirdi. Bir çok iş yeri kar nedeniyle çalışanlarına izin vermek zorunda kaldı. İran’ın doğalgazı kesmesi ve pazartesinden bu yana sanayide birçok firmaya elektrik sağlanamıyor olması da bu işin tuzu biberi oldu. Birçok işçi bu sebeple çalışamazken, iş kanununda yer alan telafi çalışmasından kimlere yararlanabiliyor. Telafi Çalışması Nedir? Kimler Telafi Çalışması Yapacak? gibi soruların yanıtları aranmaya başlandı. Bizde bu içeriğimizde Telafi Çalışması hakkında merak edilenleri yazdık.
Telafi Çalışması Nedir?

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan telafi çalışması için “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir” ifadelerine yer verilmiştir.

Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini kesinti yapmadan verir. Daha sonra işçilerin çalışmadığı bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır. Mesela haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir. İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak telafi edebiliyorlar. Yani Telafi çalışması zorunlu sebeplerden dolayı işletmenin iş durdurması ve bu zorunlu sebebin ortadan kalkması ile birlikte işçilerin belirli bir zamanda bu işleri yerine getirmesi.