Özellikle yeni üniversiteye başlayan öğrenciler bu soruların cevabını merak ediyor. Üniversitede sınıfta kalma var mı? Varsa nasıl gerçekleşiyor? Kaç Dersten Kalınca Sınıfta Kalınır? Sınıf Geçmek İçin Ortalama Kaç Olmalı? gibi sorulara yanıt arıyorlar. İşte tüm bu soruların cevapları…
Üniversitede Sınıfta Kalma Nasıl Olur?

Üniversitede sınıfta kalmak ile ilgili tek bir kural yok. Çünkü her üniversitenin kendi yönetmeliği farklıdır. Her üniversite öğrencilerine sınıfta kalma ve sınıf geçme konusunda farklı kurallar koyuyorlar. Üniversitede sınıfta kalıp veya geçmek Genel Akademik Not Ortalamasına yani kısaca (GANO) ortalamanıza göre belirleniyor. Eğer öğrenci dönem ortasında ve dönem sonundaki ortalamaları bulamazsa sınıfta kalabilir. Her okulun Genel Akademik Not ortalaması farklıdır. Bazı üniversitelerde daha yüksekken bazı üniversitelerde düşüktür. Örneğin Süleyman Demirel Üniversitesi’nde GANO 1.80’di. Eğer dönem içinde veya dönem sonunda bu ortalamayı geçemezseniz üst sınıftan yeterince ders alamıyorsunuz. Bu ortalamanın altında kalanlar sınıf tekrarı yapıyordu. Bazı okullar GANO tutmasa da öğrencilerine bir dahaki yıla geçmelerine izin verir ve kalan dersleri bir dahaki yıl almalarına izin verir. Bazı okullar ise sınıf tekrarı yaptırır. Sadece kaldığın değil geçtiğin dersleri de tekrar almaları gerekir. Kısacası üniversitede sınıfta kalma nasıl olur? sorusunun daha doğru cevabını okulunuzun yönetmeliğinde bulabilirsiniz.
Üniversitede Sınıfta Kalmak için Kaç Dersten Kalmak Gerekir?
Üniversitede her dersin kredisi farklılık göstermektedir. Ortalamalar tek tek dersler ile değil dersin kredisine göre eşitleniyor. Bu sebepten dolayı her ders ortalaması aynı derece de etkilemez. Bundan dolayı da üniversitede dersten kalma nasıl olur? sorusunun net bir cevabı yoktur. Örneğin kredisi yüksek olan derslerden kalırsanız ortalamanız daha çok düşer. ve GANO’nun altında kalma ihtimaliniz artar. Ama kredisi düşük derslerde başarısız olduysanız GANO bundan daha az etkilenir. Bu yüzden kimi öğrenci 6 dersten kalınca sınıfta kalır kimi öğrenci 8 dersten kalınca sınıfta kalır. Kısacası kaldığınız derslerin kredileri burada devreye giriyor. Üniversitede kaç dersten kalınca sınıfta kalınır? sorusunun cevabını öğrenebilmek için derslerinizin kredilerini öğrenip kredisi yüksek derslere daha çok önem vermelisiniz. Çünkü her üniversitede bu durum da tamamen farklı yönetmenlikler içeriyor.
Üniversitede Sınıf Tekrarı Mı Ders Tekrarı mı Var?

Bu konuya yukarıdaki sorunun açıklama kısmında ufaktan anlattık. Normal şartlarda Genel Akademik Not Ortalamasının altında kalan öğrenciler sınıf tekrar yapmakla yükümlü. Ancak her üniversitenin yönetmeliği bu konuda da farklılık gösteriyor. Kimi üniversiteler öğrenciler yıl kaybetmesin diye GANO altında kalsalar dahi bir sonraki yılın derslerini de almalarına izin veriyor. Önceki yıldan kalan dersleri de alttan almalarına imkan sağlıyor. Bazı okullarda ise öğrencinin Genel Akademik Not Ortalaması okulun belirlediği notun altında kalırsa (örneğin bir okulun GANO’su 1.90 diyelim, GANO’su 1.80 olan öğrenci sınıfta kalmış oluyor) öğrenci sınıfı geçemiyor, başarılı olduğu dersleri de tekrar almak zorunda kalıyor ve gelecek yıl sınıf tekrarı yapıyor.
Çoğu okul dönem sonunda girilen büt sınavları için sınır koyabiliyor. Örneğin bir öğrenci sadece 4 tane büt sınavına girebiliyor. Bu yüzden final ve vizelere daha önem vermelisiniz ve büt sınavlarına güvenmemelisiniz. Yeni seneye alttan ders kalmadan başlamak üniversite hayatınızı daha yaşanılır ve eğlenceli kılacak.
Üniversiteye başladığınız okulunuzun yönetmeliğini ayrıntılı şekilde okumanız daha doğru adımları atmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle okulunuzun Genel Akademik Not Ortalamasının kaç olduğunu öğrenin. Bunun öğrenmek doğru hamleleri yapmanızı da sağlar.