Zabıt Katibi nasıl olunur? 2022 Zabıt Katibi maaşı ne kadar? Zabıt Katibi olmanın şartları nelerdir? Zabıt Katibi görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Zabıt Katibi olmak için ne yapılmalı? Zabıt Katibi sınavı var mı? gibi aklınıza takılan tüm sorulara bu içeriğimizi hazırlayarak yanıt verdik…
Zabıt Katibi Nedir?
Zabıt katipliği, adliyelerde görülen davalarda, seçim kurullarında ve icra dairelerinde, hem yazışma hem de dosyalamanın yapılmasından, duruşma tutanaklarının düzenlenmesine kadar, bütün kalem işlerini kapsayan görevlerle yükümlü meslek grubunun adıdır. Zabıt katiplerinin atama işlemleri Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Mahkemelerde hakimlerin söyledikleri her sözcüğü yazıya geçmekle sorumlu olan yardımcı yargı personelleri “Zabıt Katibi” diye adlandırılır. Zabıt katibi kalem işlerinin yanında, mahkeme ve savcılığa çeşitli nedenlerle istek ya da şikayette bulunmak amacıyla gelen yurttaşlarla da muhatap olan ilk kişidir. Sorunlara çözüm getirebilmek adına, vatandaşlarla son derece etkili bir iletişim kurmak zorundadır.
Zabıt Katibi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?
Zabıt katibi, üzerinde çalıştığı davaların kalem işlerini en iyi şekilde düzenlemek koşuluyla çeşitli görevler üstlenir. Yerine getirmesi gereken görevlerden bazıları şöyledir:
- Dosya ve evrakların sisteme zamanında kayıt edilmesini sağlamak
- Yargılama sürecindeki dosyaları eksiksiz ve düzenli olmak suretiyle muhafaza etmek,
- Müzakereleri yazarak, haklarındaki takip işlemlerini yürütmek,
- Serbest bırakma ya da tutuklama yazılarına yönelik hüküm özetlerini zamanında çıkararak, makama teslim etmek,
- Nafaka ve miras gibi davalarda alınan kararları adliyedeki diğer görevlilerden önce yazmak,
- Mahkeme dışında hakim huzurunda gerçekleşecek bütün işlemlerde hazır bulunmak,
- İşlemleri biten dosyaların arşive gönderimini yapmak,
Tebligat evraklarını hazırlamak.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir. Buna ek olarak herhangi bir orta öğretim, ön lisans ya da lisans programı mezunuysanız, KPSS sınavından en az 70 puan aldığınız takdirde Adalet Bakanlığı tarafından verilen Zabıt katibi ilanlarına başvuru yapabilirsiniz.
Zabıt Katibi Olmak İçin Üniversite Şart Mı? Hangi Bölüm Okunmalı?

Zabıt katibi olmadan önce mesleki anlamda teknik eğitim alma şartı vardır. Adalet Meslek Yüksek Okulu kapsamında verilen bazı dersler şunlardır:
- Adalet Meslek Etiği,
- Hukuk Başlangıcı,
- Anayasa Hukuku,
- Yargı Örgütü,
- Klavye Teknikleri,
- Medeni Usul Hukuku Bilgisi,
- Büro Yönetim Teknikleri,
- Ceza Hukuku Bilgisi.
Zabıt Katibi Maaşları 2022

Zabıt Katibi mesleği ile ilgili en çok merak edilen konuların başında “Zabıt Katibi maaşı ne kadar?” sorusunun yanıtıdır. 2022 yılında Zabıt Katibi maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Zabıt Katibi maaşları farklılık göstermektedir. Zabıt Katibi maaşı en düşük 4.580 lira, en yüksek 11.570 lira arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Zabıt Katibi ortalamasına göre Zabıt Katibi maaşı yaklaşık 7.030 lira seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar verebilmektedir.