Zoretanin Faydaları Nelerdir? Son yıllarda akne (sivilce) çeşitlerinin tedavisinde devrim niteliği taşıyan ve piyasaya Zoretanin adı ile sunulan sistemik retinoid grubu ilaçlar hakkında birçok yorum yapılmaktadır. Çoğunlukla hastalar eczanelerde ilacı teslim alırken eczacı tarafından uyarılmakta veya korkutulmaktadırlar. Diğer branşlardan doktor yakınları olan hastalar da buna benzer uyarılara maruz kalabilirler. Bizde bu ilacı kullananların içlerini ferahlatacak ayrıntıları sizlerle paylaşacağız. Zoretanin Faydaları Nelerdir? Zoretanin Yan Etkileri
Zoretanin Nedir?
Zoretanin akne ve sivilce tedavisinde kullanılan A vitamini türevi bir ilaçtır. Zoretanin’in halk dilinde ergenlik sivilcesi olarak bilinen aknelerin güçlükle iyileşen ve/veya iyileşme sırasında skar ( yara izi ) bırakan türlerinde etkili olduğu gözlenmiştir.
Zoretanin Faydaları Nelerdir?

Zoretanin, şiddetli akne formlarının (nodülo-kistik formlar) ve diğer tedavilere yanıt vermeyen aknenin tedavisinde endikedir.
Toksik etkiler artabileceğinden, hastalar vit A içeren vitaminler almamaları konusunda uyarılmalıdır.
Zoretanin tedavisi sırasında bazı hastalarda kan şekeri kontrolü bozulmuştur. Bazılarında da yeni diyabet vakaları teşhis edilmiştir ancak ilişki henüz kanıtlanamamıştır.
Zoretanin Kullanım Şekli ve Dozu

- Tedaviye bir sonraki regl döneminin ikinci veya üçüncü gününden önce başlanmamalıdır.
- Tedaviye başlamadan önceki iki hafta içinde negatif gebelik testi sonucu alınmalıdır ( Tedavi sırasında her ay gebelik testlerinin yapılması önerilir).
- Zoretanin tedavisine başlamadan önce, hekim, gebe kalma potansiyeli olan hastalara, alınacak önlemler, çok ağır fetal malformasyon riski, tedavi sırasında veya kesildikten sonraki bir ay içinde gebe kalmanın muhtemel sonuçları hakkında sözlü ve yazılı bilgi vermelidir.
- Aynı etkili ve kesintisiz gebelik önleyici tedbirler, araya giren süre ne kadar uzun olursa olsun, tedavinin tekrarlandığı her sefer alınmalı ve tedaviden sonra bir ay sürdürülmelidir.
- Hasta bu önlemlere rağmen, Zoretanin tedavisi sırasında veya tedavi bırakıldıktan sonraki bir ay içinde gebe kaldığı takdirde, fetusta ağır bir malformasyon görülme riski çok yüksektir.
Zoretanin yiyeceklerle birlikte verilmelidir. Zoretanin tavsiye edilen doz aralığı, 15-20 hafta boyunca, yiyeceklerle birlikte ikiye bölünmüş dozlar halinde 0.5-1.0 mg/kg/gündür. 0.1, 0.5 ve 1.0 mg/kg/gün dozlarının karşılaştırıldığı çalışmalarda hastalığın ilk temizlenmesinin tüm dozlarla sağlandığı ancak düşük dozlarla yeniden tedavi gerekliliğinin arttığı görülmüştür. Tedavi esnasında doz, elde edilen yanıta veya oluşan klinik yan etkilere (bazıları dozla ilişkili olabilir) bağlı olarak ayarlanabilir. Yetişkin hastalarda hastalık çok ciddi düzeydeyse ve başlıca gövdede belirginse tolere edilebildiği sürece 2.0 mg/kg/gün dozuna kadar doz artırılabilir. Zoretanin yiyeceklerle birlikte alınamadığında emilim belirgin şekilde düşecektir. Doz artırımından önce hastanın ilacı alımı sırasında yiyeceklerle birliktelik konusundaki uyumu sorgulanmalıdır.
Zoretanin günde tek doz kullanımının güvenilirliği ortaya konmamıştır.
Kapsüller öğünlerle beraber günde bir veya iki kerede alınmalıdır.
15-20 haftalık tedavi süresi bitmeden önce toplam nodül sayısının %70’inden fazlası düzeldiyse tedaviye devam edilmeyebilir. 2 ay veya daha fazla tedavisiz süre sonrasında halen ısrarcı nodüler akne devam ediyorsa ikinci kur tedavi başlanabilir. İskelet gelişimi tamamlanmamış hastalarda optimal tedavisiz aralık süresi belirlenmemiştir. İzotretinoin ile uzun süre düşük doz çalışması yapılmamıştır ve uzun süreli uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Tazorac Krem Ne İşe Yarar, Sivilce Tedavisi İçin “Tazorac” Kullanımı!
15-20 haftalık tedavi ile birçok hastada tam ve uzun süreli remisyon sağlanmıştır. 2. tedavi kürü gerektiğinde en az 8 hafta ara verilmesi önerilir çünkü ilk tedavi bitiminden sonra da iyileşmenin devam ettiği gösterilmiştir.
Jelli epilasyon dermatit riski taşıması nedeniyle tedavi sırasında ve tedaviden sonra 5-6 ay süreyle kullanılmamalıdır.
Pediyatrik hastalarda kullanım sırasında sırt ağrılarında artış (%29) ve artralji (%22) rastlanmıştır.
Zoretanin Yan Etkileri

İnsanlarda doz aşımı ile kusma, yüzde kızarma, karın ağrısı, baş ağrısı, sersemlik ve ataksi görülebilir. Zoretanin her dozda ciddi doğum defektlerine neden olur. Çocuk doğurma çağındaki kadınlarda doz aşımı durumunda hamilelik bertaraf edilmelidir. Zoretanin ile doz aşımı olan erkeklerde de semende zoretanin bulunacağından 30 gün süre ile hamilelik riskini önlemek için prezervatif kullanılmalıdır. Yine aşırı doza maruz kalanlar 30 gün boyunca kan vermemelidir.
Not: Zoretanini hekiminize danışmadan kesinlikle kullanmayınız! Reçete ile satılır ve kullanmaya başladığınızda beklenmeyen bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz.